Nova zakonska rješenja

Dunović: Aktualna vlast mora provesti presudu Ustavnog suda FBiH

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 18:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović govoreći o presudi Ustavnog suda FBiH kojom je Zakon o stečaju proglašen neustavnim na današnjoj konferenciji za medije Sindikata solidarnosti u Tuzli, istaknuo je, kako se nada da će vladajuća parlamentarna većina imati ovu presudu u vidu kod kreiranja novog zakonskog rješenja.

Potcrtao je, da je on kao podnositelj zahtjeva za ocjenu ustavnosti o presudi saznao 17. siječnja ove godine, iako je presuda donesena deset mjeseci ranije, 23. ožujka 2016. godine.

Podsjetio je, da je prije godinu dana razgovarao s predstavnicima Sindikata solidarnosti u Tuzli i odlučio da pokrene zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju, kojim su radnici obespravljeni.

''Najviše zabrinjava činjenica, jer je u međuvremenu u proceduru upućen novi Zakon o stečajnom postupku'', smatra Dunović, ističući da je navedenom presudom jasno stavljeno do znanja da je i taj novi prijedlog protuustavan.

Članovi dosadašnjeg zakona propisivali su, da radnik u firmi koja je u stečaju može primati plaću samo osam mjeseci, i to minimalnu, pojašnjava Dunović, navodeći da je prijedogom novog zakona to promijenjeno na 12 mjeseci.

Mišljenja je da se to vremensko razdoblje ne može ograničiti, bilo to 8 ili 12 mjeseci, i da se ne može plaća ograničiti na minimalnu, a što je i Ustavni Sud ocijenio neustavnim.

U skladu s ovom odlukom i stečajni postupci su provedeni neustavno, ocjenjuje profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu UNTZ Zlatan Begić tvrdeći da je država tolerirala da ljudi rade, a ne primaju plaće, niti je to sankcionirala inspekcija, niti tužiteljstvo.

Smatra da radnici trebaju potražiti svoja prava, jer su, kako kaže, neustavno lišeni svoje imovine, a i da država treba tražiti porijeklo imovine.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić je poručio da će ova presuda biti vodilja u podnošenju prijedloga novog zakonskog rješenja, ističući da je ovo pobjeda obespravljenih radnika.

U Sindikatu solidarnosti, koji je inicijator ispitivanja ustavnosti spomenutog zakona smatraju, da je ovo povijesna presuda Ustavnog suda FBiH.

Ističu da je ovo njihova velika pobjeda, koji su postigli u saradnji s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem, dr. Zlatanom Begićem i zastupnikom u Federalnom parlamentu Mahirom Mešalićem.

Kopirati
Drag cursor here to close