Mostar

Državne agencije u Orci bez fizičke zaštite, a nadležni ne odgovaraju zašto

Vijesti / Flash | 20. 01. 2017. u 11:09 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je registrirana provalna krađa u prostorije BH MAC-a te Agencije za sigurnost hrane u stambeno-poslovnom centru Orka u Mostaru.

Iz unutrašnjosti BH MAC-a otuđeni su laptop i omotnica s cd-ovima, dok nije poznato je li nastala eventualna šteta u Agenciji za sigurnost hrane, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a.

Naime, dva dana pokušavamo kontaktirati Službu za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, koja je, kako je za Bljesak.info rekla tajnica, obaviještena o pljačkama. Ali direktor nam se ne javlja kako bi to potvrdio i objasnio zašto državne institucije u Mostaru nemaju fizičku zaštitu. Služba nema ni glasnogovornika.

Inače, 'Odsjek za unutrašnje obezbjeđenje' ove Službe vrši praćenje i pripremu propisa iz oblasti osiguranja i protupožarne zaštite; vrši poslove fizičke, tehničke i protupožarne zaštite a koji se odnose na kontrolu ulaska, izlaska i kretanja osoba u objektima institucija Bosne i Hercegovine; izdavanje propusnica strankama i građanima za ulazak u zgradu Zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine, osigurava objekte i drugu opremu od uništenja, oštećenja i otuđenja; te poduzima mjere za sprječavanje diverzije; vrši KDZ-e zaštitu pregledom osoba i stvari koje se unose u zgradu, te vrši poslove protupožarne zaštite.

U programu rada Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine za 2017. godinu nismo našli podatak da će postaviti fizičku zaštitu u institucije u Mostaru.

Programom rada za institucije u Mostaru planirano je samo da ova Služba u  2017. godini predloži Vijeću ministara  BiH na usvajanje Odluku o kupovini/nabavki objekta za smještaj  institucija BiH u Mostaru i Odluku o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj  institu cija  BiH u  Mostaru, a na osnovu Odluke o odobravanju prijekta nabavke objekta za smještaj  institucija BiH u Mostaru.

Navedeno je da će se izdvojiti 12.000 KM za dogradnju tijela za grijanje i hlađenje u objektima institucija BiH u Mostaru, te 15.000KM za zamjenu dijela prozora u objektu Orca Mostar.

U programu nije navedena informacija o fizičkoj zaštiti zajedničkih institucija u Mostaru, koju državne institucije moraju imati.

Podsjetimo, u SPC Orca smještena je Agencija za sigurnost hrane, Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, Centar za informiranje i priznavanje iz oblasti visokog obrazovanja, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Institucija obdusmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Centar za uklanjanje mina u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close