Ratište

Državljanin BiH poginuo kao pripadnik Islamske države

Vijesti / Flash | 14. 09. 2017. u 22:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amer Džinić iz sela Ošve kod Maglaja poginuo je kao pripadnik 'Islamske države' u Siriji u borbi za grad Deir Ez-Zor, piše 'Večernji list', pozivajući se na informacije sirijske sigurnosne službe.

Džinić je u Siriju otišao krajem 2013. godine s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Najmlađi brat Almir, koji je uspio pobjeći iz Sirije, uhićen je na aerodromu Sarajevo u srpnju prošle godine prema tjeralici koju je za njim raspisao Sud BiH zbog organiziranja terorističke grupe radi terorizma.

On je u Sarajevo stigao iz Istanbula u kojem ga, i pored raspisane tjeralice, nitko nije zaustavio. U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske se vratilo u zemlje EU, ali i u BiH.

Predstavnik Ministarstva inozemnih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov priopćio je da je pitanje dana kada će 'Islamska država' biti protjerana iz Sirije, potkrepljujući to činjenicom da su teroristi počeli prebacivati financijska sredstva sa teritorije koja su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i europske.

Prema izvještaju ruskog Ministarstva obrane, nakon velike pobjede nad 'Islamskom državom' u Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontrolira više od 85 posto sirijske teritorije, prenosi Srna.

Sirijska vojska, borci Hezbolaha i iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista 'Islamske države'.

Ovaj grad je specifičan po tome što se u njemu, uz ostale strane borce, nalaze gotovi svi borci iz BiH i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close