Iz Europskog parlamenta

Donosimo cijeli tekst Rezolucije o napretku reformi u BiH

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 11:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Europskog parlamenta s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih zastupnika prihvatio Izvješće o napretku BiH u Strasbourgu u cijelosti te su usvojeni amandmani hrvatskih zastupnika u Rezoluciji o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na putu k Europskoj uniji.

Ovim izvješćem Parlament poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić - Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda.

Međutim, Parlament također osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj.

U rezoluciji su europski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za razdoblje 2015.-2018. i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

Europski tajnik za proširenje i susjedsku politiku Johanes Hahn, istaknuo je kako se pred Bosnom i Hercegovinom nalaze brojni izazovi.

''Izvještaj potvrđuje napredak u smislu reformi koje je Bosna i Hercegovina provela, kao i primjenu reformske agende i opredjeljenje da se provedu daljnje reforme. Pred Bosnom i Hercegovinom su novi izazovi s kojima se mora pozabaviti. Bh. vlasti moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcioniranje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države'', rekao je Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close