Sjednica

Dom naroda razmatrao stanje o BHRT-u i prijedlozima Zakona o plaćama i naknadama

Vijesti / Flash | 30. 06. 2017. u 10:48 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je podržao principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđa se ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane službenike u institucijama BiH.

Delegati su usvojili i zaključak prema kojem Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da do isteka druge faze u nadležnoj parlamentarnom povjerenstvu dostavi amandman s taksativno nabrojanim osobama na koje se odnosi zakon, odnosno tko su izabrani i imenovani dužnosnici, a sukladno iznesenim stavovima predstavnika Ministarstva financija i trezora BiH na sjednici Komisije za financije i budžet, piše Fena.

PSBiH razmatrao stanje u BHRT-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na sjednici usvojio Izvještaj o financijskoj reviziji Radio-televizije BiH za 2015. godinu, dostavljen od Ureda za reviziju institucija BiH.

Delegati su, uz taj izvještaj, usvojili i zaključke koje je predložila nadležna parlamentarno povjerenstvo. Jednim od zaključaka Dom naroda PSBiH traži od rukovodstva BHRT-a, direktora i Upravnog odbora, da u roku od 30 dana izvijesti Komisiju za financije i budžet Doma naroda državnog parlamenta o planiranim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, a u roku od šest mjeseci o poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.

Drugim zaključkom se nalaže rukovodstvu BHRT-a da dostavi informaciju u tabličnom prikazu tako da u njoj jasno naznače naziv preporuke iz Izvještaja, planirane, odnosno poduzete aktivnosti na realizaciji preporuke, nosioca aktivnosti, rokove za realizaciju i stupanj realizacije...

Dom naroda je razmatrao, ali nije usvojio Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2016. godinu, Izvještaj o realiziranju programskih planova za 2016. godinu BHT1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Portala BHRT-a za 2016. godinu.

Delegati nisu primili k znanju Programske planove BHT1, BH Radija 1, BHT1, Multimedije i Muzičke produkcije BHRT-a za 2017. godinu i Financijski plan BHRT-a za 2017. godinu.

Izaslanik Sead Kadić je tokom diskusije kazao da, bez obzira na to da li će izvještaji biti usvojeni ili ne, to neće riješiti problem BHRT-a.

''Sve nas pozivam da ozbiljno sjednemo i svi zajedno dogovorimo kuda i kako dalje s ovim javnim RTV sistemom'', kazao je Kadić.

Izaslanik Martin Raguž je podsjetio da su i Dom naroda i nadležna parlamentarna komisija, u više navrata inicirali i usvajali zaključke kako i na koji način je moguće rješavati ova pitanja.

''Kroz ova izvješća koja dobivamo od nadležnih tijela BHRT-a vidimo da se ništa ne mijenja, da se stanje pogoršava i da je u tijeku nezaustavljiva erozija koja dovodi na rub opstanka ovu važnu instituciju'', istaknuo je Raguž.

Po njegovim riječima, da bi pokušali ''naći svjetlo na kraju tunela'', jedino što mogu uraditi je adekvatan zakonski prijedlog o efikasnom, odnosno učinkovitom sustavu naplate takse.

Izaslanik Nebojša Radmanović je kazao kako se čini da izaslanici sami sebi pričaju o ovoj problematici i da sami sa sobom raspravljaju o ovoj vrlo važnoj temi.

''Iz sjednice u sjednicu ponavljamo ovaj razgovor'', kazao je Radmanović, dodajući da zaključci koji se usvajaju ''idu uprazno''.
Dom naroda je primio k znanju Informaciju o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koja je dostavljena od Pravobranilaštva BiH.

Nakon što su iscrpljene gotovo sve točke dnevnog reda, data je pauza do 13.45 sati, kada će izaslanici u nastavku zasjedanja, u zatvorenom dijelu sjednice, razmatrati preostale tri točke dnevnog reda koje nose oznaku ''povjerljivo'', piše Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close