Bez većine

Dom naroda PSBiH: Bez entitetske većine za smjenu Jusića, Klub Srba bio protiv

Vijesti / Flash | 07. 04. 2017. u 13:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali na današnjoj sjednici u Sarajevu zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH putem smjene zamjenika ministrice obrane Seada Jusića, a njegovu smjenu podržao je 23. ožujka Zastupnički dom.

Naime, danas nije bilo dovoljno entitetske većine za smjenu Jusića s ove pozicije jer su svih pet izaslanika iz Kluba Srba glasali protiv takvog zahtjeva.

Tijekom rasprave o ovoj tački dnevnog reda izaslanica Kluba Hrvata Zdenka Džambas (HDZBiH) kazala je da nikada ne bi glasala za smjenu zbog načina na koji je to došlo na dnevni red sjednice, posebno jer smatra da je ispoštovana odluka vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Što bi se dogodilo da se to nije ispoštvalo. Kakve bi tada bile posljedice. Sprema sam podržati ovu smjenu jer je predlaže predsjednik stranke", podvukla je Džambas.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije nije podržao zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH putem smjene ministrice obrane BiH Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića, ali je podržao smjenu Jusića.

Smjenu Seada Jusića od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio je predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, koji ga je predložio za tu poziciju, zbog dozvole koju je Ministarstvo obrane BiH dalo Oružanim snagama BiH za sudjelovanje na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, 9. siječnja 2017. godine u Banjoj Luci.

Radončić: Poštujemo odluku da Jusić ostane zamjenik ministrice obrane

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i izaslanik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić ponovio je danas da je smjena zamjenika ministrice obrane BiH Sead Jusića zatražena jer nije ispoštovao odluku Ustavnog suda o neustavnosti Dana Republike Srpske.

Također, dodao je Radončić, smjena Jusića, koji je kadar SBB-a, je zatražena jer je poslao pripadnike Oružanih snaga na obilježavanje dana koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

"Ovo je bio naš politički odnos prema njemu, iako smo pretpostavljali da kada dođe pred izaslanike Doma naroda da će glasovi iz Republike Srpske odlučiti da on ostane zamjenik ministrice. Kao legalisti poštujemo odluku koja je konačna. Time su, da se našalim, Srbi dobili dva zamjenika ministrice obrane i to je završena priča", zaključio je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close