Prihvaćen Nacrt zakona

Dom naroda: Novi Zakon o štrajku štiti prava radnika i interese poslodavaca

Vijesti / Flash | 09. 02. 2017. u 12:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je Nacrt zakona o štrajku, koji je utvrdila Federalna vlada. Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio ga je kao akt u nastavku reforme radnog zakonodavstva.

Upućen je u tromjesečnu javnu raspravu.

''Pravo na štrajk jedno je od osnovnih sindikalnih prava'', naglasio je ministar Drljača na današnjoj sjednici Doma naroda.

Aktualni zakon o štrajku donesen je 2000. godine. Ministar Drljača je istaknuo da treba donijeti novi koji će odgovoriti trenutnim potrebama sveukupnog ekonomskog stanja, kao i potrebama radnika nastalim u novim ekonomskim i tržišnim uvjetima.

Za nacrt su pribavljena mišljenja reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata te je podržan od partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju Federacije.

Među osnovnim karakteristikama Nacrta, cilj je štititi radnike u štrajku te interese poslodavaca, ali i pružiti sigurnost i zaštitu zdravlja ljudi u vrijeme štrajka te zaštitu materijalnih dobara.

Štrajk upozorenja, solidarnosti i generalni štrajk, kategorije su koje su propisane u mogućim oblicima izražavanja nezadovoljstva radnika. Nacrtom je planirano da se štrajk najavljuje poslodavcu dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk najkasnije deset dana prije, a za štrajk upozorenja najkasnije pet dana uoči obustave rada.

Kod odluke o stupanju u štrajk utvrđuju se radnički zahtjevi, razlozi za izražavanje nezadovoljstva, organ kojem se upućuju zahtjevi, vrijeme početka i mjesto štrajka, sastav štrajkačkog odbora i zastupnici radničkih interesa.

Cilj zakona je da štrajk bude krajnji oblik rješavanja kolektivnih radnih sporova, i to onda kad je mirno rješenje nemoguće.

Organizacija i sudjelovanje u štrajku pod uvjetima u tekstu Nacrta zakona ne tretira se kao povreda radne obaveze i štrajkač ne može dobiti otkaz s posla. Dok štrajka, plaća će mu biti manja srazmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku ako se drukčije ne dogovore poslodavac i štrajkački odbor, propisano je također.

Inače, usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, počelo je današnje zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH po hitnom postupku je predložila zakonske izmjene koje će stupiti na snagu objavom u Službenim novinama FBiH. Bit će propisan način utvrđivanja visine osnovice za obračun plaće zaposlenika u federalnim institucijama.

Predviđa se brisanje minimalne satnice kao elementa obračuna osnovice i da se visina osnovice za obračun plaće utvrđuje zakonom o izvršenju proračuna na federalnoj i županijskoj razini, odnosno odlukom općinskog vijeća o izvršavanju proračuna za svaku proračunsku godinu ili odlukom o privremenom financiranju, a sve to nakon konzultacija sa sindikatom.

Do sada je to bilo utvrđeno na način da sindikat i Vlada dogovaraju visinu najniže neto satnice, koja se onda množi s fondom broja radnih sati i tako se dobije visina osnovice za obračun plaće. Takva osnovica se množi s platnim koeficijentom svakog radnog mjesta i dobije se visina osnovne plaće.

Prilikom obračuna plaća primjenjivat će se "obračunski bod" kao korektivni faktor.

Plaće i naknade, kako je propisano, mogu se isplaćivati samo do visine planiranih sredstava u budžetu za te namjene.

Iznos paušala i naknadazastupnicima i izaslanicima u Parlamentu FBiH umanjivat će se za neopravdane izostanke sa sjednica i radnih tijela u visini od deset posto.

Kopirati
Drag cursor here to close