Prekinuta sjednica

Dom naroda 9. svibnja nastavlja raspravu o novom Zakonu o MIO

Vijesti / Flash | 03. 05. 2017. u 06:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Lidija Bradara najavila je za 9. svibanj nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je 27. travnja prekinuta kod prve točke dnevnog reda - novog federalnog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Bradara tog dana nije zaključila zastupničku raspravu o zakonu, a kao razlog za prekid navela je da Federalna vlada do tog trenutka nije dostavila izjašnjenje o amandmanima podnesenim tijekom sjednice na tekst zakona.

To su dva amandmana koje je uložio zastupnički klub hrvatskog naroda zatraživši povećanje koeficijenta za izračun visine budućih mirovina u Federaciji BiH. Vlada je predvidjela bod od 13,6, dok hrvatski zastupnici predlažu ozakonjenje boda 14,3. Drugim amandmanom traže da u budućem zakonu ostane institut zajamčene mirovne.

Vladino izjašnjenje o amandmanima je potrebno po proceduri jer je ona predlagač zakona. Ako ih prihvati, automatski postaju sastavni dio predloženog teksta zakona, u protivnom, o amandmanima se izjašnjava Dom naroda ako predlagači eventualno ne odustanu od njih.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je u javnosti izjavio da predloženi novi zakon o MIO stvara, između ostalog, uvjete za financijsku stabilizaciju mirovinskog fonda i redovnu isplatu mirovina u Federaciji.

Na sjednici Doma naroda, koja po riječima predsjedavajuće Lidije Bradara treba biti nastavljena 9. svibnja, sljedeća točka dnevnog reda je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Kopirati
Drag cursor here to close