Provokacije

Dok palestinski zatvorenici štrajkaju glađu, Izraelaci roštiljaju pred zatvorom

Vijesti / Flash | 28. 04. 2017. u 13:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajk glađu oko 1.500 palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima i logorima mirni je prosvjed koji ima za cilj prisiliti okupatorske vlasti da se pridržavaju međunarodnih standarda i zakona, da postupaju sa zatvorenicima pod okupacijom u ljudskim i humanim uvjetima dostojnim čovjeku i očuvanju ljudskog dostojanstva, priopćeno je u petak iz Palestinskog veleposlanstva u BiH.

U priopćenju se naglašava da su palestinski zarobljenici zatočeni zbog borbe za slobodu svog naroda i neovisnost svoje domovine. Navodi se da je prisutnost i kontinuitet izraelske okupacije na teritoriji države Palestine glavni i jedini razlog za postojanje zarobljenika. Okončanjem okupacije palestinske zemlje okončati ce se sva opravdanja za sukob i neprijateljstvo, piše Fena.

Od početka izraelske okupacije palestinskih teritorija 1948. godine do sada, u izraelske zatvore ušlo je skoro milijun palestinskih zarobljenika. Od početka okupacije 1967. godine u izraelskim zatvorima ubijeno je oko 210 palestinskih zarobljenika, uz napomenu da je broj palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima oko 6500, podsjeća veleposlanstvo.

''Umjesto da izraelska vlast prestane sa svojom napadačkom praksom protiv zarobljenika i pridržava se međunarodnih zakona i standarda i Četvrte ženevske konvencije, ona je pribjegla od prvog trenutka nizu represivnih i kaznenih mjera protiv zarobljenika koji štrajkaju glađu - uvredama, udaranjima, mučenjem, izolacijom u samici u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka, te spriječila posjete ili komunikaciju sa zarobljenicima, pa čak i poticala naseljenike da organiziraju razne neprilične svečanosti poput roštiljade ispred zatvora, a posebno ispred zloglasnog zatvora Ofer. Ono što je još opasnije, neki ministri rasističke vlade i dužnosnici okupatorske države zahtijevaju pogubljenje velikog broja zarobljenika koji štrajkaju glađu'', navodi veleposlanstvo u priopćenju.

Eskalacija izraelskih vlasti protiv palestinskih zarobljenika dolazi u vrijeme kada predsjednik Mahmoud Abbas zajedno s palestinskim rukovodstvom i palestinskim narodom ulaže maksimalne napore u cilju oživljavanja mirovnog procesa. Izraelska država još uvijek nastavlja gradnju naselja na području palestinske države suprotstavljajući se svim legitimnim međunarodnim rezolucijama Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kao i međunarodnim zakonima, navodi Palestinsko veleposlanstvo.

''Izraelska država još uvijek ubija naše građane, upada u naše gradove i sela, drži pod opsadom Gazu i istočni Jeruzalem, te štiti zlobu i napade doseljenika na naša sela i gradove, prvenstveno na naša muslimanska i kršćanska sveta mjesta. Izlaganje opasnosti ljudi koji štrajkaju glađu, kao i pojava smrtnih slučajeva dovest će do burne reakcije naroda, i te bi stvari u bilo koje vrijeme mogle izmaći kontroli, što prijeti željama za nastavak mirovnog procesa i njegovom izlaganju opasnosti'', priopćeno je u petak iz Palestinsko veleposlanstvo u BiH.

Podsjetimo, nedavno su palestinski kršćani  izrazili podršku zahtjevima više od 1.500 zatvorenika u izraelskim zatvorima koji su u štrajku glađu od 17. travnja.

Također, Crveni križ je počeo posjećivati zatvorenike koji štrajkuju, a izvještavaju kako se njihovo zdravstveno stanje pogoršava iz dana u dan.

Kopirati
Drag cursor here to close