Vanjska politika

Dogovoreno redovito sastančenje Hrvatske, Turske i BiH u New Yorku

Vijesti / Politika | 22. 09. 2017. u 09:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je u New Yorku, gdje sudjeluje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imao dva trilateralna susreta, s ministrima inostranih poslova Republike Turske i Republike Hrvatske, te s ministrima inostranih poslova Republike Turske i Republike Srbije.

Na prvom trilateralnom susretu, s ministrima inostranih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom potvrđen je značaj jačanja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske, te je konstatirano da je takav format susreta vrlo koristan. Trilateralni sastanak je bio prilika da se istakne značaj regionalne suradnje, kao i podrška BiH na putu europskih integracija.

Nakon toga, ministar Crnadak se sastao s ministrima vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom. Crnadak je naglasio da su bilateralni odnosi između zemalja dobri i da je suradnja intenzivna, što dokazuje i dinamična razmjena službenih posjeta s naglaskom na skoru posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini, kao i službenu posjetu Crnatka Republici Turskoj koja je upriličena krajem prošle godine.

Ministri su podvukli značaj koji ima regionalna suradnja, razvoj ekonomskih odnosa, kao i suradnje na bitnim pitanjima koja se tiču sve tri zemlje. Na sastanku je također konstatirano da je Trilateralni trgovinski komitet Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine ostvario značajne efekte, a da je jedan od rezultata trilateralne suradnje bilo upravo i otvaranje zajedničkog trgovinsko-turističkog predstavništva Bosne i Hercegovine i Srbije i Istanbulu.

Na trilateralnim sastancima je dogovoreno da se zadrži praksa redovnih sastanaka u New Yorku, ali i da se sastanci u tom formatu jednom godišnje održavaju i u regiji.

Planirano je da sljedeći trilateralni susret ministara inostranih poslova BiH, Srbije i Turske bude održan u Srbiji do kraja godine, a sljedeći trilateralni susret ministara vanjskih poslova BiH, Hrvatske i Turske u veljači sljedeće godine u Mostaru.

Crnadak je u četvrtak sudjelovao i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (CEI), čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova Republike Bjelorusije Vladimir Makei. Crnadak je pohvalio dosadašnje predsjedavanje Republike Bjelorusije, kao i odličnu organizaciju Ministarske konferencije, širokog spektra aktivnosti i događaja, kako kulturnih manifestacija i znanstveno-tehničke suradnje, tako i suradnje u oblasti boljeg infrastrukturnog povezivanja i ekonomije.

Istog dana, Crnadak je imao bilateralni susret s ministrom vanjskih poslova Rumunjske Teodorom Meleskanuom. Tijekom susreta je potvrđena snažna podrška Rumunjske procesu europskih integracija BiH, te je dogovoren nastavak suradnje na brojnim multilateralnim forumima. Dogovoreno je također da će ministar vanjskih poslova Rumunjske uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close