Šuica

Dodikove političke zloupotrebe pokazuju da je vrijeme za izmjene Daytona

Vijesti / Flash | 17. 10. 2016. u 06:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je u razgovoru za "Avaz" da u BiH niko više ne može biti zadovoljan daytonskim statusom quo te da treba razborito pristupiti budućnosti, pomno vodeći računa o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Odgovarajući na to kako iz perspektive Bruxellesa vidi postizborno vrijeme u BiH te o zabrinutosti zbog flagrantnog kršenja odluka Ustavnog suda BiH i održavanja nelegalnog referenduma u manjem bh. entitetu, Šuica najavljuje da posebna grupa europskih parlamentaraca za kraj listopada sprema rezoluciju "kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH".

Što se tiče Dodikovog referenduma, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica "ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH".

Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promjena Daytonskog sporazuma, i to bez odgađanja.

''Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sada na potezu. Prema mom mišljenju, međunarodna zajednica sada mora pokrenuti razgovore o postdaytonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji'', kaže Šuica.

Kopirati
Drag cursor here to close