FBI

Dodikove izjave su skandalozne, fašističke i šovinističke

Vijesti / Flash | 15. 07. 2017. u 10:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI) Suad Kurtćehajić smatra da su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi sa Bošnjacima povratnicima i navodnoj "okupaciji" Podrinja krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke.

Istaknuo je da se povratak izbjeglica ne smije nazivati okupiranjem, te da se radi o elementarnom ljudskom pravu povratka na svoje i poštivanju Aneksa 7. Daytonskog ugovora.

''Dodik je koristio termin 'otadžbinski rat', a upravo taj rat je odgovoran za genocid u Srebrenici, veliki broj masovnih grobnica, rušenje vjerskih objekata te ogroman broj civila koji su ubijeni u ime tog rata'', poručio je Kurtćehajć na press konferenciji u Sarajevu.

Pozvao je Tužiteljstvo BiH da se izjasni o ovoj izjavi, jer sadrži elemente kaznenog djela, ali je i apelirao na Predsjedništvo BiH, OHR i Veleposlanstvo Srbije u BiH te ostale organizacije da osude ovu retoriku.

Potpredsjednik Foruma Jusuf Pušina ocijenio je da treba napraviti analizu Dodikovog ponašanja, jer konstantno pokušava destabilizirati BiH te zaustaviti ulazak BiH u EU i NATO.

Također, istaknuo je Pušina, Dodik pokušava okriviti Bošnjake za situaciji u BiH, kako bi homogenizirao glasačko tijelo u Republici Srpskoj i stabilizirao svoju političku opciju.

Kopirati
Drag cursor here to close