Prva dama

Dodikova supruga ide na inauguraciju

Vijesti / Flash | 20. 01. 2017. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i supruga predsjednika Srpske Snježana Dodik nazočit će svečanosti inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Objavila je to Radio-televizija Republike Srpske priloživši program inauguracije.

Kako se navodi u priopćenju iz Ureda entitetskog predsjednika ''Gospođa Dodik će inauguraciji prisustvovati s delegacijom Republike Srpske, a troškove njenog putovanja i boravka u SAD-u u potpunosti snosi ona''.

Ured predsjednice Vlade Republike Srpske demantira dezinformacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, a prema kojima je prisustvo premijerke Željke Cvijanović inauguraciji novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa realizirano u okviru ''ekskluzivnog predsjedničkog paketa'', čija vrijednost iznosi 45.000 američkih dolara.

''Troškovi boravka predsjednice Cvijanović u SAD ovom prilikom identični su uobičajenim troškovima predsjednice Vlade pri službenom boravku u ovoj zemlji, na primjer, za potrebe održavanja sastanaka s međunarodnim financijskim institucijama, te podrazumijevaju troškove avionske karte i hotelskog smještaja'', stoji u priopćenju iz entitetske vlade.

Kako se tvrdi, prisustvo Cvijanović ''inauguraciji novog američkog predsjednika od ključnog je značaja za Vladu i RS u cjelini, te pojedine zlonamjerne i tendenciozne dezinformacije ni na koji način to ne mogu umanjiti, posebno imajući u vidu da je predsjednica Cvijanović jedna od rijetkih dužnosnika iz regije koji prisustvuju ovom događaju''.

''Budući da inauguraciji i pratećim ceremonijama prisustvuju najistaknutiji predstavnici političkih struktura u SAD, posjeta Cvijanović će biti iskorištena i za ostvarivanje kontakata s predstavnicima nove američke administracije i drugim uglednim zvanicama koji će u naredne četiri godine biti važni u kreiranju i provođenju politika SAD'', navodi se u priopćenju iz entitetske vlade.

Poziv za posjetu Washingtonu, kako se dodaje, predsjednica Vlade je dobila od strane Kongresnog odbora za inauguracione ceremonije koji je odgovoran za organizaciju ceremonije polaganja zakletve predsjednika SAD i svečanosti koje prate inauguraciju, a kojim ove godine predsjedava senator Roy Blunt iz države Missouri.

Tako će RS predstavljati dvije dame jer Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nije dobio vizu za ulazak u SAD nakon čega ga je američka administracija stavila na crnu listu temu uvela sankcije zbog nepoštivanja Ustava BiH i podrivanja Daytonskog sporazuma.

Dodik je rekao kako je riječ o osveti ''odlazeće američke administracije'' te da je uvjeren kako će s novom, Trumpovom administracijom imati odlične odnose. No, iz SAD-a je stigla vijest kako je Trump u svojem timu ostavio one ljude koji su najzaslužniji za uvođenje sankcija predsjedniku Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close