Problem oko datuma

Dodik: Vidjet ćemo kako će se Ustavni sud BiH ponašati po apelaciji o 1. ožujku

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 12:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ne očekuje ništa od današnjeg zasjedanja Ustavnog suda BiH te da ostaje da se vidi kako će se ta pravosudna institucija ponašati u vezi s apelacijom o 1. ožujku.

Ustavni sud BiH trebao bi se danas izjasniti je li provedena njegova ranija odluka, kojom je utvrdio da Zakon o praznicima RS-a, odnosno njegov član 3b, koji se odnosi na 9. siječanj Dan RS-a, nije u skladu s Ustavom BiH.

Dodik kaže da 91 odluka ovog suda nije do sada provedena i nije razmatrana, a da se "devedest druga našla na dnevnom redu i to u kratkom vremenu".

''To govori o nekorektnim namjerama, koje nemaju za cilj da se razjasni ova situacija. Ustavni sud BiH nije bio u pravu. Ne može se jednom narodu ukinuti kolektivno sjećanje, zbog toga što drugi narod tako misli'', rekao je Dodik.

Jučer je najavio da će zastupnici SNSD-a prikupiti potpise neophodne da bi se Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 1. ožujka, Dana nezavisnosti BiH.

Dodik je ustvrdio da taj praznik vrijeđa osjećaje Srba, na isti način kako su to Bošnjaci tvrdili za 9. siječanj te da ostaje da se vidi kako će se Ustavni sud BiH ponašati u vezi s tom apelacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close