Referendumanje

Dodik spremio novi udar

Vijesti / Flash | 27. 09. 2016. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će pred Ustavnim sudom BiH biti zatražena ocjena ustavnosti 1. ožujka kao "dana nezavisnosti BiH".

Rekao je kako će kao argumenti za takav zahtjev biti navedeni isti oni koji su korišteni u osporavanju 9. siječnja kao Dana Republike Srpske.

Dodik je dodao da će zahtjev za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom BiH u vezi s 1. ožujka uputiti poslanička grupa SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, od koje je on to zatražio.

Napomenuo je kako će biti upućen i zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i općih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituiran u skladu s Ustavom.

Rekao je kako još nije dobio poziv u Tužiteljstvo BiH u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu, ali je dodao da je spreman dati izjavu u vezi s tim slučajem bilo gdje u RS-u, ali ne i u Tužilaštvu u Sarajevu.

Ustvrdio je i da je poziv u Tužiteljstvo BiH uslijedio "po nagovoru ili pod pritiskom Bakira Izetbegovića".

Ponovio da je ta pravosudna institucija, kao i Sud BiH neustavni, da je osnova za poziv koji mu je upućen na saslušanje u Tužiteljstvo BiH neosnovan te da je to "farsa".

Ističući da su referendum u RS-u podržali i mnogi drugi političari, ali nisu dobili poziv Tužiteljstva. Smatra da iza svega stoje "sarajevski političari", a kritizirajući izjavu Izetbegovića da će završiti kao Gadafi..., najavio je mogućnost da njegovi odvjetnici pokrenu i tužbu.

''Neću otići u federalno Sarajevo, ali sam spreman bilo gdje u RS-u dati izjavu. U Sarajevo sigurno neću ići. Ako misle da je to njihov način da me uhite, to je njihovo'', kazao je Dodik na izvanrednoj press-konferenciji u Banja Luci navodeći da neće da ugrožava život odlaskom u Sarajevo.

Podsjetio je kako je 91 odluka Ustavnog suda BiH neprovedena, ali da je sada problem referendum u RS-u.

Građanima RS-a je rekao da mogu da budu mirni i staloženi te je ponovio da je zadovoljan provedenim referendumom o danu tog bh. entiteta, koji je pokazao punu opravdanost.

Ustvrdio je da je 25. rujna na referendum izašlo dvije trećine Srba te potvrdilo da je za obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a, što će ostati, kaže, i upisano u zakonu u RS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close