1. ožujak

Dodik: RS će pokrenuti tužbe protiv onih koji budu zloupotrebljavali sredstva za proslavu 1. ožujka

Vijesti / Flash | 27. 02. 2014. u 15:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će taj entitet pokrenuti tužbe protiv onih koji budu zloupotrebljavali sredstava na razini BiH za proslavu 1. ožujka, što je, kaže, neprihvatljivo za RS, kao i da je poražavajuće da ratni veterani u RS-u za sutra, uoči tog datuma organiziraju prosvjede u Banja Luci.

''Srbi koji rade u institucijama BiH nisu obilježavali taj dan, ali ovaj put ćemo pokretati konkretne kaznene odgovornosti zbog zloupotrebe tih sredstava i tražit ćemo putem odluka institucija da se to sankcionira'', naveo je on i dodao da, ako to ne bude moguće, podizat će tužbe protiv onih koji “zloupotrebljavaju ta sredstva”.

''Nemamo ništa protiv da Bošnjaci iz svojih financijskih sredstava obilježavaju što god hoće, kao što i mi imamo pravo da obilježavamo naše datume iz novca koji ovdje osiguravamo. Ali posebno ćemo tražiti odgovornost svih onih koji iz javnih fondova troše novac za obilježavanje Dana nezavisnosti'', ustvrdio je.

Dodik tvrdi da 1. ožujak nikada neće biti datum koji će Srbi proslavljati, niti na bilo koji način obilježavati kao praznik.

''Svi znamo šta je uslijedilo nakon referenduma 1992. godine i samo podsjećanje na ovaj dan može da otvori stare rane i stvori još veće uvjerenje da određene snage nisu prestale da zloupotrebljavaju, koriste i afirmiraju taj dan'', ustvrdio je Dodik na press-konferenciji u Banja Luci i s tim u vezi kazao da to što sutra, 28. veljače, kada se u Banja Luci najavljuju prosvjedi bivših boraca Vojske RS-a, “djeluje provokativno za mnoge iskrene patriote i borce”.

Stoga je organizatore tog skupa pozvao da razmisle o svemu tome.

Tvrdi da "nije slučajno“ da je izabran 28. veljače, kao dan kada se u BiH provodio referendum i da nakon tog dana dolazi dan kada Bošnjaci proslavljaju Dan nezavisnosti i odvajanja od Jugoslavije, a kada je počelo krvoproliće.

Smatra da je posebno poražavajuće da to čine ratni veterani, čime su, tvrdi, dozvolili da budu izmanipulirani i da budu dio šire manipulacije, te da on neće dozvoliti slabljenje RS-a, nerede, nasilje ili narušavanje javnog reda i mira, a spreman je da razgovara sa svima koji imaju probleme i to žele da iskažu na prosvjedima.

On smatra da će "pojavljivanje bilo koga na eventualnim prosvjedima biti doprinos upravo onoj BiH u kojoj treba eliminirati RS i gdje će prosvjedi biti dokaz njene nestabilnosti“.

Na novinarsku konstataciju da je i on prosvjedima 2005. godine pripremio svoj dolazak na vlast, Dodik je rekao da to nije isto, da je RS tada bila ugrožena i od visokih predstavnika te da i neki mediji sudjeluju sada u podršci, kako tvrdi, pripremama prosvjeda, te da se i te aktivnosti prate.

Dodao je da se samo na izborima legitimno može mijenjati vlast, a ne nemirima i prosvjedima.

Optužio je i neke strane centre moći da čine sve da okupe razne grupe u RS i FBiH.

''Točno znamo gdje sjede. Sjede u Tuzli u jednom hotelu, na dva kata i ne vodi se evidencija o njima, ali veoma upravljaju svim procesima u BiH te vrste. Tu grupaciju čine strani državljani koji imaju izravnu vezu s nekima iz nevladinog sektora i određenim medijima, koji su ranije pristali da budu dio toga. Uvjeren sam da je njihov posao "ćorav posao“ i da okupljanje u RS-u je na fonu ovog što ja govorim...'', ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close