Poziv iz RS-a

Dodik pozvao Putina da dođe u Banja Luku

Vijesti / Flash | 05. 06. 2017. u 06:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je predsjednika Rusije Vladimira Putina pozvao da posjeti Banja Luku u jednoj od faza realizacije projekta izgradnje Srpsko-ruskog pravoslavnog centra, koji podrazumijeva i izgradnju ruske pravoslavne crkve sa različitim sadržajima, piše Srna.

"Mi smo u fazi da se sa Ruskom pravoslavnom crkvom dogovori projekt i to je preuzeo na sebe vladika banjalučki Jefrem. Želimo vidjeti Putina u Banja Luci povodom otvaranja crkve", rekao je predsjednik Dodik i dodao da se raduje mogućnosti da se to dogodi.

On je u intervjuu za "Sputnjik" sinoć istaknuo da je o izgradnji tog centra već ranije razgovarao sa ministrom inozemnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, te da je zemljište površine od 6.500 metara kvadratnih već donirano za tu namjenu.

U osvrtu na posjetu Rusiji, Dodik je potvrdio da je sa svojim sugovornicima pričao o fiskalnoj stabilnosti Republike Srpske.

"Mi već duže vrijeme razgovaramo na tu temu. Jedna od ideja je da se putem obveznica koje bi emitirala Republika Srpska prikupi određeni novac i stabilizira cijeli naš sustav. Mi tragamo za načinima kako ćemo to učiniti. Vjerujemo da to možemo, a o tome smo razgovarali u Rusiji sa kredibilnim ljudima", rekao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o formiranju takozvanih slobodnih zona, koje su najavljene za Srbiju, Dodik je rekao da Srpska također razvija takav koncept.

"Republika Srpska ima problem u činjenici da je u BiH i da ne može suvereno da vlada svojim carinskim režimom i politikom, tako da smo mi u konceptu specijaliziranih ekonomskih zona. Razvijamo nešto u tom pogledu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rusko tržište traži određenu robu sa ovog prostora, ali problem Srbije i Republike Srpske jeste što nema dovoljne tražene količine.

On je ponovio da je zadovoljan posjetom Rusiji, gdje je sudjelovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je istaknuo da je sa Moskvom postignut visok stupanj suglasnosti o političkom odnosima u regiji, a da je njen pristup poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora.

"Svako miješanje koje ide ka tome da kreira neke druge procese koji bi navijali za jednu stranu protiv druge u regiji znače novi konflikt, novo usložnjavanje situacije. Kod Rusa toga nema. Oni su, na primjer, jedinstveni u pristupu da je Daytonski mirovni sporazum ne samo stvorio mir nego i novi politički sustav koji treba poštovati, kao i volju ljudi da samo njihov angažman može da dovede do određenih procesa koji bi bili u njihovom interesu", zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close