Jedni drugima

Dodik podržava HDZ u Izbornom zakonu, ali traži da se zaštite Srbi

Vijesti / Flash | 12. 07. 2017. u 13:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da bi ovaj Izborni zakon koji se predlaže trebao riješiti pitanje i obveže i ovu županiju kao i sve u Federaciji da se na pravi način tretira pozicija Srba'', rekao je Milorad Dodik nakon susreta s Draganom Čovićem u Mostaru.

''Apsolutno sam uvjeren u iskrenost. Ako HDZ zastupa priču o tome da je ispravan da za hrvatski narod bira predstavnike da i to za Srbe tako smatra kao što ja smatram da Hrvatima treba dati pravo da biraju svoje predstavnike i da to bude apsolutno transparentno i vidljivo da nema nikakvih špekulacija jer je to osnova dobre suradnje'', rekao je lider SNSD-a i istaknuo kako ako ima špekulacije o tome onda tu nema politike.

Čović je pak rekao kako je siguran da ćemo u ovoj godini imati izmjene i dopune izbornog zakona kako bi osigurali da jedan narod drugome ne bira predstavnike.

''Apsolutno sam siguran, a kako ćemo do toga doći. Trebat će nam i vještine i rada. Ovo je jedan prijedloga, ali smo spremni na puno drugih rješenja koja mogu riješiti problem Izbornog zakona i zaštiti poziciju da u Klubu naroda da narodi biraju svoje predstavnike, da ne biraju iz Goražda, Sarajeva i Bihaća Hrvate'', rekao je Čović i dodao kako će zakon sasvim sigurno biti usvojen, kao što će listopadu iduće godine biti izbori.

Što se tiče novih prijedloga o građanskom uređenju rekao je kako nema utemeljenja u tim inicijativama.

''Nama ostaje grčevita aktivnost nakon izbora iduće godine kako neke stvari staviti na svoje mjesto i da izađemo iz ovih zabluda u kojima smo danas. BiH mora biti organizirana kao interes i potreba tri konstitutivna naroda ne zanemarujući durog koji se ne izjašnjava kao pripadnik konstitutivnog naroda'', rekao je Čović i dodao kako će biti različitih inicijativa ''za potrebe smirivanja i nesmirivanja situacije u BiH''.

Čović je rekao kako je evidentno da nema većine na federalnoj i državnoj razini.

''Treba vidjeti kako prevladati ovaj prostor od 12, 13, 14 mjeseci do izbora, da koliko toliko sačuvamo odnose u državi da ne rušimo europski put i sve što smo radili i da u reformama uradimo šta uradimo'', rekao je i dodao kako je ipak to s ovakvom potporom u Vijeću ministara je to nemoguće.

Rekao je kako će razgovarati s liderima SDA i SBB-a Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem o funkcioniranju vlasti u Federaciji jer ''u Vladi F BiH ništa više ne prolazi''.

Kopirati
Drag cursor here to close