Dodik: Brčko kao dio Republike Srpske
Proslava
OBJAVA: Utorak, 10. siječnja 2017. 16:04
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Milorad Dodik upire prstom
6

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske...''

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je s proslave Dana Republike u Brčkom da je Srpska spremna za mir i saradnju, ali ne i za kompromis koji bi značio bilo kakvo umanjivanje značaja RS.

"Ovdje smo da obilježimo Dan Republike i da se okupimo oko naše krsne slave", rekao je Dodik pred stotinama okupljenih na svečanom prijemu u hotelu "Jelena", kojem su prisustvovali vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, brojni ministri u Vladi Srpske, zastupnici iz regije, čelnici Brčkog i brojni gosti iz društvenog i kulturnog života distrikta.

"Nećete nas uplašiti, nećete nas tjerati, nećete nam zabraniti 9. siječnja i nećete nam zabraniti našu krsnu slavu. Možete raditi što god hoćete vi u Sarajevu i vi koji podržavate ono što Sarajevo hoće, na tom pitanju nema kompromisa", poručio je Dodik i dodao kako je na jučerašnjoj proslavi Dana Republike pokazano jedinstvo snažnije od svih prijetnji.

Naveo je kako se BiH pokušava održati na bošnjačkom, muslimanskom idealizmu, koji je podržala međunarodna zajednica i modelirala BiH do te mjere da je ona potpuno nesigurna i nemoguća zemlja te zahvalio građanima Brčkog koji su izašli na referendum o Danu RS prošle godine i ocijenio da je to bio važan dokaz pripadništva i odnosa Brčkog kao dijela i RS.

"Srpska je okupljena oko ideje slobode jer je nestabilnost tog vremena natjerala Srbe na ovim prostorima da se zaštite, kao što su to učinili i drugi narodi", rekao je Dodik i istaknuo kako je prošlo vrijeme prijetnji i da nema dogovora u BiH na bazi iluzija i imaginacija, nego da se mora poštovati realnost, prenijela je Srna.

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske i niz odluka je bazirano na tome. Dok god Bošnjaci misle da mogu biti zaštićeni od stranaca, naravno da neće biti dijaloga i neće biti ni ove zemlje", naglasio je Dodik.

Ukazao je na važnost daljeg integriranja Brčkog kao dijela Republike Srpske i srpskog naroda, uz ocjenu da je danas u BiH samoodrživa jedino Republika Srpska.
"Mi želimo mir. Uvažavamo političke interese bošnjačkog naroda, ali ne i njihov idealizam koji štite međunarodni faktori. Projekat centralizirane BiH je propao", rekao je Dodik.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da su Srbi u ovoj lokalnoj zajednici ponosni što se u njoj i ove godine obilježava Dan Republike Srpske, a to su iskazali i masovnim izlaskom na referendum.

"Republika Srpska, koja je nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH, danas se brani patriotizmom. Ona je garant opstanka srpskog naroda i u distriktu Brčko. Svuda u BiH gdje nema institucija Republike Srpske srpski narod je sveden na statističku grešku", rekao je Milić.
Prema njegovoj ocjeni, pretjeranim popuštanjima neće oslabiti konflikti u BiH, niti će time da prestanu pritisci na Republiku Srpsku.

"I Arbitražna odluka o distriktu Brčko dala je dovoljno prostora Srbima u ovoj lokalnoj zajednici da na legitiman način ostvaruju svoje interese. Distrikt Brčko nije pusti otok. On će biti dio budućeg auto-puta Bijeljina-Banja Luka", napomenuo je Milić te je pozvao sve u distriktu Brčko, bez obzira na stranačka i druga opredjeljenja, da se ujedine u ljubavi prema Republici Srpskoj.

Komentari (6)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
taj sam tko sam
prije 197 dan.
Jel ko čuo da je neko provjerio rezultate referenduma,ja nisam Brčko nikad neće i nemože bit dio nečeg što ne postoji,u tome se slaže vecina BiH gradjana I [cenzura] jer drugo i nisi,mada vrijedjam hajvan prestani sanjarit ubit će te tvoje čete i njima su dodijali tvoji " mokri" snovi i laži
+69
-10
3
SI
Chrome
Mile Herceg
prije 196 dan.
Znaci ode i Brcko u RS...
+15
-10
37
UK
Chrome
adis eminovic
3. adis eminovic
prije 196 dan.
Ja samo ne znam od koga su se srbi branili tako sto su se ukopavali na okolnim brdima...
+22
-3
2
-
Chrome
ante buha
4. ante buha
prije 196 dan.
Ovaj Duduk ko [cenzura] kad joj ne platis, samo ronca, ronca..
+27
-1
2
CA
Chrome
miki man
prije 196 dan.
Ukopavali su se u okolnim brdima da odbrane republiku srpsku..
+6
-23
1
BA
Chrome
Don Simic
prije 196 dan.
Svi se borite za Brčko. Zato što Brčko ima najveći budjet.Brčko je jedini normalni grad u BiH.I vi mislite da u Brčkom zive sve bogataši.Varate se.Da vidite kako žive u Brčkom.jest da je Brčko odskočio od ostali gradova.
+3
-4
4
BA
Chrome