Dodik: Brčko kao dio Republike Srpske
Proslava
OBJAVA: Utorak, 10. siječnja 2017. 16:04
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Milorad Dodik upire prstom
6

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske...''

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je s proslave Dana Republike u Brčkom da je Srpska spremna za mir i saradnju, ali ne i za kompromis koji bi značio bilo kakvo umanjivanje značaja RS.

"Ovdje smo da obilježimo Dan Republike i da se okupimo oko naše krsne slave", rekao je Dodik pred stotinama okupljenih na svečanom prijemu u hotelu "Jelena", kojem su prisustvovali vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, brojni ministri u Vladi Srpske, zastupnici iz regije, čelnici Brčkog i brojni gosti iz društvenog i kulturnog života distrikta.

"Nećete nas uplašiti, nećete nas tjerati, nećete nam zabraniti 9. siječnja i nećete nam zabraniti našu krsnu slavu. Možete raditi što god hoćete vi u Sarajevu i vi koji podržavate ono što Sarajevo hoće, na tom pitanju nema kompromisa", poručio je Dodik i dodao kako je na jučerašnjoj proslavi Dana Republike pokazano jedinstvo snažnije od svih prijetnji.

Naveo je kako se BiH pokušava održati na bošnjačkom, muslimanskom idealizmu, koji je podržala međunarodna zajednica i modelirala BiH do te mjere da je ona potpuno nesigurna i nemoguća zemlja te zahvalio građanima Brčkog koji su izašli na referendum o Danu RS prošle godine i ocijenio da je to bio važan dokaz pripadništva i odnosa Brčkog kao dijela i RS.

"Srpska je okupljena oko ideje slobode jer je nestabilnost tog vremena natjerala Srbe na ovim prostorima da se zaštite, kao što su to učinili i drugi narodi", rekao je Dodik i istaknuo kako je prošlo vrijeme prijetnji i da nema dogovora u BiH na bazi iluzija i imaginacija, nego da se mora poštovati realnost, prenijela je Srna.

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske i niz odluka je bazirano na tome. Dok god Bošnjaci misle da mogu biti zaštićeni od stranaca, naravno da neće biti dijaloga i neće biti ni ove zemlje", naglasio je Dodik.

Ukazao je na važnost daljeg integriranja Brčkog kao dijela Republike Srpske i srpskog naroda, uz ocjenu da je danas u BiH samoodrživa jedino Republika Srpska.
"Mi želimo mir. Uvažavamo političke interese bošnjačkog naroda, ali ne i njihov idealizam koji štite međunarodni faktori. Projekat centralizirane BiH je propao", rekao je Dodik.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da su Srbi u ovoj lokalnoj zajednici ponosni što se u njoj i ove godine obilježava Dan Republike Srpske, a to su iskazali i masovnim izlaskom na referendum.

"Republika Srpska, koja je nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH, danas se brani patriotizmom. Ona je garant opstanka srpskog naroda i u distriktu Brčko. Svuda u BiH gdje nema institucija Republike Srpske srpski narod je sveden na statističku grešku", rekao je Milić.
Prema njegovoj ocjeni, pretjeranim popuštanjima neće oslabiti konflikti u BiH, niti će time da prestanu pritisci na Republiku Srpsku.

"I Arbitražna odluka o distriktu Brčko dala je dovoljno prostora Srbima u ovoj lokalnoj zajednici da na legitiman način ostvaruju svoje interese. Distrikt Brčko nije pusti otok. On će biti dio budućeg auto-puta Bijeljina-Banja Luka", napomenuo je Milić te je pozvao sve u distriktu Brčko, bez obzira na stranačka i druga opredjeljenja, da se ujedine u ljubavi prema Republici Srpskoj.

Komentari (6)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
taj sam tko sam
prije 258 dan.
Jel ko čuo da je neko provjerio rezultate referenduma,ja nisam Brčko nikad neće i nemože bit dio nečeg što ne postoji,u tome se slaže vecina BiH gradjana I [cenzura] jer drugo i nisi,mada vrijedjam hajvan prestani sanjarit ubit će te tvoje čete i njima su dodijali tvoji " mokri" snovi i laži
+69
-10
3
SI
Chrome
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
adis eminovic
3. adis eminovic
prije 258 dan.
Ja samo ne znam od koga su se srbi branili tako sto su se ukopavali na okolnim brdima...
+22
-3
2
-
Chrome
ante buha
4. ante buha
prije 258 dan.
Ovaj Duduk ko [cenzura] kad joj ne platis, samo ronca, ronca..
+27
-1
2
CA
Chrome
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
Don Simic
prije 257 dan.
Svi se borite za Brčko. Zato što Brčko ima najveći budjet.Brčko je jedini normalni grad u BiH.I vi mislite da u Brčkom zive sve bogataši.Varate se.Da vidite kako žive u Brčkom.jest da je Brčko odskočio od ostali gradova.
+3
-4
4
BA
Chrome