Nema labavo

Dodik blokira europski put, ako se takne referendum

Vijesti / Flash | 21. 10. 2016. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik odbacio je bilo kakvu mogućnost sanckija prema njemu zbog rujanskog referenduma o danu RS-u, a ukoliko ih i bude, RS će izaći iz agende o europskom putu BiH.

Komentirajući tvrdnje da se u Europskom parlamentu priprema rezolucija o osudi referenduma u RS-u, istaknuo je kako se Europa ne može praviti na sankcijama.

''Ne može netko očekivati da se bavimo europskim politikama, a da sa strane dođe kazna'', kategoričan je Dodik, ali i dodaje da ne očekuje da se usvoji rezolucija i da se u izvještaju Europske komisije nađe teška ocjena o referendumu, jer, naveo je, i RS, ima mogućnost da na to utječe.

Mrkva i štap

''Ukoliko do toga dođe, redefinirat ćemo svoj odnos prema europskoj agendi'', rekao je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banja Luci ističući da je davno prošlo vrijeme ''mrkve i štapa''.

O istoj temi, i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da bilo kakve sankcije nikada nisu donijele dobro bilo kome u BiH, a da se ustav i zakoni BiH moraju poštivati, bez obzira na to slažemo li se s njima ili ne.

Naveo je da je srpski narod na referendumu kazao što želi, kao i kroz lokalne izbore kako promišlja o vođenju politike u ovom trenutku i time se moramo voditi. Duboko vjeruje da je zadatak BiH da ne budu tema izvan te zemlje, jer kada su bili tema, bavili su se sami sobom.

''Mislim da iz tog vremena trebamo izaći'', rekao je Čović i naveo da se u traženju europskog puta mora paralelno ekonomsko-socijalno stabilizirati BiH i riješiti pitanja za kandidatski status BiH u EU. Dat će, kaže, svoj doprinos u tom poslu.

Vlada RS: Dan RS-a 9. siječnja sekularni praznik

Vlada Republike Srpske je na današnjoj 17. posebnoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o Danu RS-a, prema kojemu bi se Dan RS-a obilježavao i praznovao 9. siječnja, kao sekularni praznik, priopćeno je iz entitetske vlade.

Zakon je upućen u Narodnu skupštinu RS-a na usvajanje po hitnom postupku.

Vlada je također uputila zahtjev Narodnoj skupštini RS-a za sazivanje posebne sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o prijedlogu ovog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close