Može se

Do kraja 2017. kandidatski status: Precizirane aktivnosti, rokovi tijesni ali izvršivi

Vijesti / BiH-EU | 03. 10. 2016. u 15:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu usvojilo izmjene i dopune Master plana Bosne i Hercegovine kada je u pitanju njen europski put.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je na konferenciji za medije  kazao da su ga jednoglasno usvojili, uz određene dodatke "koji nas dovode do pozicije da do kraja iduće godine imamo kandidatski status u Europskoj uniji (EU)".

Po njegovim riječima, definirali su vrlo precizno aktivnosti koje moraju uraditi.

''Kad je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, on je kod nas završen, do kraja jedanaestog mjeseca ga treba završiti EU. Do tada ćemo dobiti upitnik. Naravno, bit će dopunskih pitanja'', kazao je Čović.

Dodao je kako misle da na ta pitanja treba završiti odgovore do kraja trećeg mjeseca iduće godine i ''ovisno od dopunskih pitanja, da i na ta dopunska pitanja imamo odgovor do kraja petog, odnosno šestog mjeseca naredne godine''.

''Što se tiče onih obveza koje su nam ponovo vrlo jasno stavljene u zadatak od EU, kad je u pitanju recimo odluka Suda u Strazburu u predmetu 'Sejdić-Finci', također smo precizno definirali do kad to trebamo završiti. To je početak iduće godine'', naveo je Čović.

Napominje da su, u odnosu na početni dokument, rokovi vrlo ''tijesni, ali apsolutno izvršivi, što se tiče institucija BiH''.

''Na kraju smo se obvezali da taj dokument spustimo na sve razine vlasti sukladno ustavnim nadležnostima u BiH, da stvarno krajem iduće godine možemo imati kandidatski status u EU'', istaknuo je Čović.

U vezi s implementacijom odluke Suda u Strazburu u predmetu 'Sejdić-Finci', kazao je kako je uvjeren da će u roku koji je predviđen u izmjeni i dopuni Master plana to ostvariti.

''Više ne vidim nikakve mogućnosti da mi taj proces ne završimo u predviđenom roku'', kazao je Čović, dodajući da konkretno rješenje 'tek treba sjesti pa ga dogovarati', mada misli da ono što jeste osnova tog rješenja uvelike imaju razrađeno.

Po njegovim riječima, rok koji je predviđen je vrlo realan.

''Nema kandidatskog statusa bez tih pitanja, završetaka odluka Ustavnog suda BiH, odluka Suda u Strazburu koje se tiču vitalnih pitanja koja su nam već odavno stajala u planu'', kazao je Čović.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo Izvještaj o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvih šest mjeseci 2016. godine.

Čović je ocijenio da, kad su institucije BiH u pitanju, stoje „dosta dobro i na prihodovnoj i na rashodnovnoj strani“.

''To nam stvara preduvjete da vjerojatno u narednih mjesec dana imamo i nacrt proračuna pa i proračun u procedurama, a do kraja godine da ga apsolutno usvojimo'', kazao je Čović.

Govoreći o zaduženosti, naveo je da u izvještajima adekvatnih agencija BiH svrstavaju u srednje zadužene ili nisko zadužene zemlje.

Upitan kada se mogu očekivati izmjene Izbornog zakona u BiH, siguran je da je to moguće završiti do kraja godine.

''Mi smo ovdje ostavili nešto širi rok što se tiče ovog Master plana, to je sami početak iduće godine'', kazao je Čović.

Istaknuo je da nema ni jednog razloga da u cjelini ne izvršimo izmjene i dopune izbornog zakonodavstva BiH u tom razdoblju ''jer to je jedna od preduvjeta za ono što nas čeka na ovom kandidatskom statusu“.

Kopirati
Drag cursor here to close