Đurđevik

Direktor u lisicama: Oštetio rudnik za 2 milijuna KM

Vijesti / Crna Kronika | 15. 06. 2017. u 08:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zajedničkim aktivnostima Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz podršku pripadnika MUP-a TŽ, u četvrtak ujutro je uhićen bivši direktor i sadašnji zaposlenik Rudnika mrkog uglja Đurđevik (RMU Kreka Tuzla) Adnan Šabić.

Po naredbi Županijskog suda Tuzla izvršeni su pretresi u njegovoj obiteljskoj kući u Živinicama, poslovnim prostorijama u RMU Đurđevik i automobilu koji koristi osumnjičeni.

Tužiteljstvo je ranije u suradnji s MUP-om TŽ-a i Agencijom za istragu i zaštitu BiH, provelo opsežne provjere te je otvorena istraga protiv Šabića koji je osumnjičen da je kao tadašnji direktor tog rudnika povredom Statuta i Zakona o javnim nabavkama počinio kazneno djelo zloupotreba položaja i ovlasti u vezi sa zloupotrebama prilikom javnih nabavki za Rudnik, odnosno nabavci veće količine goriva tijekom 2006. godine.

Taj predmet je, nakon prijema kaznene prijave, formiran krajem 2015. godine, te je Tužiteljstvo u suradnji s MUP-om TŽ-a obavilo detaljne provjere prijavljenih radnji. Izuzeta je opsežna materijalna dokumentacija iz Rudnika, koja je analizirana, te je MUP-a TŽ-a tom Tužiteljstvo dostavio izvještaj o počinjenim kaznenom djelu protiv Šabića u veljači ove godine. U radu na predmetu su nakon toga uključeni i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Postoje osnovane sumnje da je RMU Đurđevik prilikom tih nabavki oštećen za oko 1.900.000 KM. Zloupotrebom položaja i ovlasti osumnjičeni je jednu tvrtku stavio u povlašteni položaj pri izboru ponude i to tako da su uvedeni nezakoniti kriteriji za izbor dobavljača po javnim nabavkama, i pribavio im imovinsku korist od oko 750.000 KM.

Također je druga tvrtka, koja na ovom natječaju nije dobila ugovor, iako je bila povoljniji ponuđač za gore spomenuti iznos i na taj način su joj povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama, nakon redovnog upravnog postupka, žalbenog postupka i na osnovu presude nadležnog suda u upravnom sporu, od RMU Đurđevik naplatila izgubljenu dobit od oko 1.150.000 KM.

RMU Đurđevik je nanesena šteta od oko 1,9 milijuna KM, pri čemu je jednom dobavljaču pribavljena imovinska korist od oko 750.000 KM, dok je Rudnik drugoj tvrtki, kojoj su povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama, isplatio izgubljenu dobit od 1.150.000 KM.

Istražitelji SIPA-e će danas izvršiti kriminalističku obradu, te će osumnjičeni biti predan u nadležnost Tužiteljstva. Postupajući tužitelj će ispitati osumnjičenog, te će najvjerojatnije biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora, priopćeno je iz Županijskoj tužiteljstva Tuzlanskog županije.

Kopirati
Drag cursor here to close