Napadači na triciklima

Devet osoba ubijeno u klinikama gdje se vrši vakcinacija protiv dječje paralize

Vijesti / Crna Kronika | 08. 02. 2013. u 18:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet osoba je ubijeno u petak u napadu na dvije klinike u kojima se vrši vakciniranje protiv dječje paralize, u Kanu, na sjeveru Nigerije, priopćili su policija i stanovnici.

- Devet osoba je ubijeno u dva razdvojena napada koja su izveli naoružani ljudi, koji su došli na triciklima, na dva dispanzera odakle se osoblje zaduženo za cijepljenje upravo pripremalo krenuti u kampanju vakciniranja, izjavio je agenciji AFP glasnogovornik policije Magaji Majia. Napadači su pobjegli, dodao je on.

Jedan lokalni vjerski dužnosnik osudio je ovaj tjedan kampanju vakciniranja, a nekoliko lokalnih radio programa ponovilo je teorije po kojima su vakcinacije zavjera Zapada kako bi se naštetilo muslimanima.

Od 2003. godine, grad Kano je pogođen virusom dječje paralize uglavnom zbog 13-mjesečne suspenzije programa imunizacije.

Kampanje vakcinacije su bile suspendirane nakon optužbi muslimana koji su tvrdili da vakcina sterilizira mlade djevojke, u okviru američke zavjere da smanji afričko stanovništvo.

Nigrija je, s Pakistanom i Afganistanom, jedna od tri zemlje u svijetu u kojima je dječja paraliza endemska.

Policija je odbila precizirati tko su bili napadači.

Radikalna islamistička grupa Boko Haram je u prošlosti izvela smrtonosne napade u Kanu, ali i grupe povezane s lokalnim političarima djeluju također.

U 2012. godini dvojicu nigerijskih policajaca zaduženih za zaštitu osoba koje vrše vakcinaciju protiv dječje paralize ubili su naoružani ljudi, mada se nije moglo utvrditi jesu li ovi napadi povezani s kampanjom vakciniranja.

Kopirati
Drag cursor here to close