Marić

Devedesetka bi trebala napustiti HNS?

Vijesti / Flash | 02. 06. 2017. u 10:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaki dan ostanka HDZ 1990 u HNS-u je gubitak za našu stranku i naš narod. Hrvati su u BiH zaslužili mnogo više i mnogo bolje. HDZ BiH na čelu s Draganom Ćovićem zadovoljio se nadzorom u Zapadnoj Hercegovini i Mostaru, a što se tiče ostalih prostora na području BiH gdje žive Hrvati ne čine ništa. HDZ BiH hrvatskom narodu u BiH samo deklarativno obećava, a ništa ne ispunjava. Možemo povući paralelu što je federalna vlada u zadnje tri godine od kada je na vlasti u kojoj sudjeluje i HDZ BiH uložila na prostorima gdje žive Hrvati, osim Zapadne Hercegovine , pa vam je jasno je li to i 10 posto od ukupnih investiranja'', rekao je za Dnevni list Vinko Marić, član predsjedništva HDZ-a 1990.

Marić navodi kako Hrvati u Zeničko-dobojskoj županiji žive teško ''zahvaljujući pogrešnoj politici vladajućih''.

''Stanje u Zeničko-dobojskoj županiji sve je gore i teže. Nažalost u zadnje tri godine masovan je egzodus hrvatskoga naroda iz naše županije. Vladajuća stranka koja u vlasti participira u ime hrvatskoga naroda ne čini ništa kako bi ublažila odlazak Hrvata s ovih prostora, pa i iz BiH. HDZ BiH zabavila se samom sobom i uopće se ne obazire na stanje oko osobe, na sve veći broj mladih koji odlaze, na nezadovoljne postojećim stanjem'', rekao je i dodao kako se život u BiH život stao.

Kaže kako je mali broj onih koji su uz one na vlasti žive dobro, a ''većina onih koji nisu zadovoljni postojećim stanjem šute i trpe i ne smiju ništa reći od straha od odmazde, jer će ih kazniti''.

''Povući ću paralelu između platforme koja je bila u vlasti 2010-2014, pa i alijanse prije njih i ovih danas odnosno HDZ-a BiH. Apsolutno razlike nema, ni HSP onda ni HDZ BiH danas ne mogu učiniti ništa bez Bošnjaka s kojima su u koaliciji i čine većinu u Federaciji BiH. Doslovno ne čine ništa za svoj narod, a sve što su obećali u predizbornoj kampanji ostala je samo prazna priča u utrci za vlast, za hrvatski narod nisu učinili apsolutno ništa u protekle tri godine od kada su na vlasti. A sve je veći broj onih koji odlaze, a ni za 500 godina turskog zuluma iz BiH nije otišlo više ljudi koliko ih je napustilo zemlju u proteklih 25 godina vladavine HDZ-a BiH'', rekao je.

Navodi kako je posebno nezadovoljan izmjenom Izbornoga zakona kojega je u proceduru poslao HDZ BiH kao prijedlog HNS-a.

''Mi taj prijedlog ne možemo prihvatiti iz razloga što prema tom prijedlogu u Federalni dom naroda iz Zeničko-dobojske županije pripada jedno zastupničko mjesto, a prema svim izračunima i popisu pučanstva iz 1991. i 2013. i broju Hrvata koji žive u Zeničko-dobojskoj županiji trebamo imati dva izaslanika. I do sada smo imali dva izaslanika pa se pitam zašto nam netko uzima našeg izaslanika nauštrb Zapadno-hercegovačke županije. Također, sam mišljenja da se promjena Ustava mora riješiti na razini države, a ne samo Federacije BiH. HDZ 1990 do jeseni treba dati svoj prijedlog Izbornog zakona i oko naše stranke trebamo okupiti što više stranaka s hrvatskim predznakom i na sljedećim izborima poraziti politiku koja nas vodi od rata do danas, a svi vidimo dokle su nas doveli'', rekao je.

Marić kaže kako HDZ 1990 na sljedećim izborima mora sudjelovati u vlasti kako bi spasila hrvatski narod od egzodusa.

Kopirati
Drag cursor here to close