Detaljan izvještaj

Detalji istrage zrakoplovne nesreće: Propusti pilota i organizatora

Vijesti / Flash | 19. 06. 2017. u 10:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zrakoplov FA 200-160 koji se srušio 13. svibnja u Jasenici kod Mostara je pao zbog infarkta pilota. On je izgubio sposobnost upravljanja zrakoplovom, te se zrakoplov srušio. Prilikom udara zrakoplova o tlo došlo je do eksplozije. U eksploziji su stradale četiri osobe'', rekao je Salko Begić glavni istražitelj komisije koja je istraživala zrakoplovnu nesreću.

Begić je rekao kako je taj dan pilot učinio 12 letova, uključujući let na kojemu je nastradao. Rekao je da je taj dan letio još jedan pilot, ali je on učinio samo dva leta.

''Pilot je nakon jedanaestog leta sletio, otišao prema platformi i bez gašenja uzeo četiri putnika. Tražio je od kontrole leta da poleti. Napravio je grešku jer se nije zaustavio. Pilot je dobio dozvolu za polijetanje i kontrolor prilikom polijetanja nije primijetio nikakvu grešku. Iznad naselja Opine kontrolor je izgubio zrakoplov. Poslije ovoga nitko nije imao više kontakt sa zrakoplovom', rekao je Begić.

Prešutio zdravstvene tegobe

''Kod polijetanja pilot je imao srčane probleme. Prethodne godine pilot je imao infarkt, ugrađen mu je stent. Pilot je prilikom zdravstvenog pregleda za letenje tu informaciju prešutio. Tijekom leta je gubio svijest. On je smrtno stradao prije udara zrakoplova na zemlju'', dodao je.

Begić je rekao kako je pilot tijekom leta gubio svijest, te je prema kretanju zrakoplova moguće zaključiti da je pilot pokušao sletjeti i prije.

Rekao je kako je pilot imao važeću dozvolu, te liječničko uvjerenje kategorije 2.

''Pilot nije prijavio zdravstvene probleme i to je bila greška. Možda do ovoga ne bi ni došlo'', rekao je Begić i dodao kako su istražitelji u razgovoru sa suprugom pilota potvrdili informaciju o zdravstvenim tegobama. Begić je rekao kako je pilot taj dan bio premoren i kako je tijekom leta osim gubljenja svijesti, gubio i sposobnost komunikacije.

Naveo je kako je pilot imao veliku želju da manifestacija uspije, te kako su na promotivne letove dolazili i njegovi prijatelji.

Propusti organizatora

Dakle, prema Begićevom mišljenju, za nesreću nije kriv samo pilot nego i organizatori manifestacije "Dani otvorenih vrata" koju su organizirali Aeroklub Mostar 1949. i Aerodrom Mostar.

Rekao je kako organizatori nisu tražili dozvolu od Direkcije za civilno zrakoplovstvo.

''Prekršen je pravilnik. Da je manifestacija bila prijavljena došla bi inspekcija i ne bi dozvolila ovakav način provođena manifestacije. Priprema posade za letanje nije bila adekvatna. Putnici se ne smjeli ukrcavati u zrakoplov bez gašenja motora'', rekao je Begić i dodao da je kontrola leta pravilno obavila svoj posao, te da su radio veze pravilno funkcionirale.

Zrakoplov održavan

Komisija je utvrdila kako je zrakoplov redovito održavan prema pravilima, te kako posjeduje uvjerenje o plovidbenosti.

Begić je rekao kako je zrakoplov registriran na četiri sjedala, a u trenutku pada nesreće u zrakoplovu se nalazilo pet osoba.

''Prekršene su odredbe , zrakoplov se može koristiti samo kako je predviđeno. Peta osoba se nije smjela ukrcati na dan nesreće'', rekao je Begić i dodao kako je težina zrakoplova tijekom polijetanja bila u granicama dozvoljenog.

Pronađena tijela

Do trenutka pada zrakoplov je radio ispravno. U 16 sati je identificirano da je avion pao. Konfuzija je nastala kad je javljeno da je avion pao kod zatvora. Spasioci su mislili kako je avion pao kod zatvora u Šantićevoj, no vrlo brzo je uočeno kako je avion zapravo pao u Donjoj Jasenici.

Begić je rekao kako je u avionu bilo 86 litara benzina, te kako je prilikom pada došlo do eksplozije.

''Tijelo pilota i osobe koja je sjedila s njegove desne strane su pronađena pored zrakoplova. Tijela troje malodobne djece koja su sjedila u zadnjem dijelu su pronađena u žbunju, 15 metara od olupine zrakoplova'', rekao je Begić.

Ključnu ulogu o otkrivanju detalja imalo je i nekoliko vjerodostojnih svjedoka, te snimke s video nadzora objekata koji se nalaze u blizini pada. Jedan od svjedoka je rekao kako je vidio da je avion letio 7 do 10 metara iznad TC Robot.

Istraga trajala više od mjesec dana

Istragu je provela Komisija koju je imenovalo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Komisija je surađivala s Tužiteljstvo, kome su dužni dostaviti izvještaj. Po međunarodnom standardu u istrazi nisu spominjana imena. Begić je rekao kako je komisija tražila uzrok nesreće, a ne krivca.

Rezultate istrage su sastavljeni u izvještaj koji sadrži 67 stranica teksta sa 700 izvornih dokumenata.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko zahvalio na strpljenju javnosti koja je čekala više od mjesec dana da se utvrde uzroci istrage.

Tajnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić podsjetio je da cilj istrage nije utvrđivanje kaznene odgovornosti, nego uzroka ove stravične nesreće kako se to ne bi ponovilo, a Tužiteljstvo BiH nadležno je za utvrđivanje eventualne kaznene odgovornosti.

Podsjećamo, u nesreći su poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.

Kopirati
Drag cursor here to close