Razorne posljedice

Deset osoba poginulo na Kubi tijekom uragana Irma

Vijesti / Svijet | 12. 09. 2017. u 07:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Raul Castro u ponedjeljak je pozvao Kubance na ujedinjenje nakon razornog uragana Irma tijekom kojeg je u ovoj zemlji poginulo najmanje deset osoba.

Ova oluja je pogodila Kubu u petak navečer, dok je još uvijek bila intenziteta pete kategorije, donoseći vjetrove jačine 253 kilometra na sat, prenosi Reuters.

Državni mediji su u ponedjeljak javili da je Irma nanijela ozbiljnu štetu već ionako propadajućoj industriji šećera, poplavivši i sravnivši ogromno područje šećerne trske.

''S obzirom na njenu nevjerojatnu veličinu, praktično nijedna regija nije izbjegla njene posljedice'', kazao je Castro u priopćenju za državne medije, pozivajući Kubance na ujedinjenje kako bi obnovili svoju zemlju.

Uragan Irma je u noći s ponedjeljka na utorak oslabio na prvu kategoriju, te sada ima kategoriju tropske depresije.

Kreće se ka gradu Atlanti u saveznoj američkoj državi Georgiji, noseći vjetrove jačine 56 kilometara na sat, priopćeno je iz američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC), javlja BBC.

Iz NHC su također kazali da, iako se očekuje da će  obilne kiše nastaviti u jugoistočnim saveznim državama, sva upozorenja na plimne valove i tropsku oluju su obustavljena.

Mediji navode da su na Floridi zabilježena najmanje četiri smrtna slučaja povezana s ovom olujom. Kako izvještava CNN, najmanje tri smrtna slučaja do sada su prijavljena u Georgiji, a jedan u Južnoj Carolini.

Između ostalih, poplavljeni su gradovi Jacksonville na Floridi, Charleston u Georgiji i Savannah u Južnoj Carolini.

Trenutno je dvije trećine domova na Floridi, odnosno oko 6,5 milijuna, bez električne energije.

Savjetnik Bijele kuće za domovinsku sigurnost Tom Bossert je rekao da se stanovnici arhipelaga Florida Keys neko vrijeme neće moći vratiti u svoje domove.

''Očekujem da Keys tjednima neće biti pogodni za povratak običnog građanstva'', kazao je, javlja BBC.

Najmanje 37 osoba je poginulo na Karibima tijekom proteklog tjedna zbog posljedica ovog uragana.

Kopirati
Drag cursor here to close