VSTVBiH

Definirati novi rok za procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina

Vijesti / Flash | 15. 06. 2017. u 13:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) dalo je suglasnost za dostavljanje materijala radnoj grupi koju je formiralo Vijeće ministara BiH, s prijedlozima i sugestijama za izmjenu i dopunu Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

U radnom materijalu je navedeno da će prijedlog kriterijuma za prenos predmeta radnoj grupi dati stručni tim sudija i tužitelja, kao i na koji način je potrebno definirati novi rok za procesuiranje najsloženijih predmeta, ili dva roka, u zavisnosti od odluke radne grupe.

Potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača je kazala da se rok iz Strategije ne može promijeniti dok se ne sagledaju neki osnovni parametri, odnosno ne utvrdi točan broj predmeta ratnog zločina i broj tužitelja koji rade na njima.

''U tom smislu – ako imamo 20 tužitelja, ako je norma četiri, da vidimo koliko godišnje predmeta može uraditi Tužiteljstvo BiH, koliko entitetska tužiteljstva'', rekla je Lokmić-Misirača za detektor.ba.

Prema njenim riječima, potrebno je napraviti procjene potreba postojećih kapaciteta tužiteljstva za procesuiranje predmeta ratnih zločina s naglaskom da oni koji rade na tim predmetima samo se time bave.

Zbog toga je sugerirano da VSTV donese određenu uputu glavnim tužiteljima kako bi došlo do eventualnog preispitivanja norme za rad tužitelja na predmetima ratnih zločina.

''Predlažemo da se izvrši raspodjela predmeta u kojima se ne zna počinitelj, ali se zna djelo. Do sada se vršila raspodjela predmeta u kojima su poznati i počiniltelj i djelo. To bi moglo biti sporno u ovoj radnoj grupi'', kazala je potpredsjednica VSTV-a.

Predviđena je i detaljna analiza svih tužiteljskih odluka, koju bi vršio VSTV, odnosno stalna komisija za efikasnost pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close