Inicijativa iz Jajca

Đaci prosvjedovali protiv dvije škole pod jednim krovom

Vijesti / Flash | 20. 06. 2017. u 10:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukidanje etničkih podjela u školama, odnosno fenomena "dvije škole pod jednim krovom", osnovni je zahtjev učenika iz Jajca, ali i ostalih dijelova BiH, koji su se okupili na mirnom prosvjedu ispred zgrade Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) u Travniku.

Unatoč tome što je objavljeno da se odustalo od formiranja nove srednje škole u Jajcu, koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce i Asocijacija srednjoškolaca u BiH nisu odustali od današnjih prosvjeda, jer tvrde da u fokusu njihove borbe nisu samo srednje škole u Jajcu, već segregacija koja postoji u brojnim školama u BiH.

"Iako smo spriječili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu 'dvije škole pod jednim krovom', svjesni smo da i dalje postoje 54. takve škole u Federaciji. Među njima su i škole u Središnjoj Bosni. Osnovne škole u Jajcu su podijeljene, mi smo ih pohađali i svjesni smo opasnosti koja iz 'dvije škole pod jednim krovom' vreba po sadašnjost i budućnost jajačkog i bh. društva. U tim školama se odgajaju mladi nacionalisti, a mi ne želimo živjeti u društvu punom takvih osoba jer smo svjedoci da nacionalizam i loše politike tjeraju mlade ljude iz Jajca i BiH", poručili su srednjoškolci.

Član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH Amar Kundalić kazao je novinarima da okupljeni učenici iz Sarajeva, Zenice, Fojnice, Bugojna, Jajca i Travnika očekuju danas sastanak s ministricom obrazovanja SBŽ-a Katicom Čerkez, kojoj žele zahvaliti na povlačenju odluke o osnivanju nove srednje škole u Jajcu te uputiti nove zahtjeve.

''Tražimo kreiranje jedinstvenog nastavnog plana i programa i ukidanje fenomena 'dvije škole pod jednim krovom' u cijelom SBŽ-u. Nakon toga, želja nam je da se naša borba za bolje obrazovanje, bez segregacije, proširi na cijelu BiH'', kazao je Kundalić.

Ministrica Čerkez potvrdila je ranije novinarima da u Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola, nego će u postojeće dvije biti uvedeni povijest i zemljopis BiH, a učenici će dobiti i mogućnost izbora obilježja na svjedodžbama.

Kopirati
Drag cursor here to close