MMF

Cvijanović priznala, BiH dobila opomenu

Vijesti / Flash | 21. 06. 2017. u 11:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Aranžman Bosne i Hercegovine (BiH) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) službeno nije raskinut, ali smo upozoreni da, ukoliko ne dođe do izvršenja u svim točkama, u kojima su naše obveze i odnose se na sve razine vlasti, morat će preispitati aranžman i eventualno pristupiti zaključenju novog, s obzirom na to da ovaj nije pokazao održivost'', izjavila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Podsjetila je kako je RS prije pola godine izvršila sve svoje obveze, kao i Federacija BiH, a ostale su obveze na razini BiH, koje se odnose na zakone o trošarinama, bankarski sektor te agenciju za osiguranje depozita.

''Sada samo upozoreni dopisima da bilo kakvi dodatni izdaci na bilo kojoj razini, a podrazumijevali bi povećanje plaća ili troškova za zarade, mogu ugroziti aranžman. To upozorenje se odnosi na odluku Vijeća ministara BiH, na osnovu koje se priprema i zakon o povećanju plaća policiji'', rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci.

Istaknula je da bi ta odluka Vijeća ministara, uz ono što nije izvršeno iz aranžmana s MMF-om, bila dodatno opterećenje.

''Mislim da nam MMF, s obzirom na to da je ovo neka zajednička inicijativa s EU, nastoji progledati kroz prste pa odugovlače. Da je netko drugi u pitanju davno bi presjekli i rekli da aranžman ne postoji'', ustvrdila je entitetska premijerka.

Smatra kako je aranžman završena priča, jer ne zna na koji način Vlada više treba da nastupa u ovom smislu, jer je RS svoje obveze završila, a i zastupnici SNSD-a su na razini BiH pokušali da se izvrše i obveze te razine vlasti.

Podsjećamo, izvor upućen u pregovore s MMF potvrdio je Nezavisnim novinama da je produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, koji je BiH potpisala u rujnu prošle godine, obustavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close