Nemogući uvjeti

Crnadak: Vlada RS-a ne želi da 50 milijuna eura dođe u BiH

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 14:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igor Crnadak smatra da je nemoguće ispuniti uvjete koje je Vlada Republike Srpske postavila za prihvaćanje Nacrta ugovora o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Europe. "Vlada Republike Srpske zapravo ne prihvata Transportnu zajednicu jer uvjete koje je postavila nemoguće je ispuniti i oni to znaju", tvrdi Crnadak.

Smatra da se takvim zaključkom, usporava regionalna suradnja i na neki način neuspjeh predstojećeg Summita zemalja zapadnog Balkana u Trst, piše Srna.

"Vlada Republike Srpske, usporava regionalnu suradnju i želi da novih pet projekata i 50 milijuna eura ne dođe u BiH i Republiku Srpsku samo da bi sve predstavili kao neuspjeh Vijeća ministara BiH i Saveza za promjene", rekao je Crnadak Srni.

Smatra da će ovakva odluka Vlade Srpske onemogućiti pristupe fondovima i brojnim grantovima za infrastrukturu.

"Nakon današnjeg zaključka Vlade Republike Srpske razmislit ću još jednom vrijedi li pratiti u takvom samoubilačkom ponašanju i vidjeti ima li šanse da se situacija promjeni do sutra i donese odluka o transportnoj zajednici", kaže Crnadak.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Europe pod uvjetom da Vijeće ministara BiH usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definiranju stavova u ime BiH, koji će biti prezentirani u okviru Tajništva Transportne zajednice, sudjeluju tri nadležna ministarstva - Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH i Ministarstvo prometa i veza Srpske.

Vlada prihvata Nacrt ugovora ako tako usuglašene i definirane stavove naizmjenično prezentiraju i zastupaju nadležni ministri Vijeća ministara, FBiH i Republike Srpske, po sustravu rotacije. Vlada Republike Srpske smatra da je odredbe Ugovora potrebno preciznije definirati, a Protokol dva, dopuniti odredbama o zaštiti tržišta do konačnog ulaska BiH u EU i definiranja nadležnosti Regulatornog upravnog odbora, priopćeno je ranije danas iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Iz Vlade podsjećaju da ni u jednom trenutku nisu bili protiv potpisivanja ovog sporazuma, nego su se primjedbe odnosile isključivo na uvjete i obaveze iz sporazuma, koje Republika Srpska i BiH u ovom momentu nisu sposobne preuzeti.

Kopirati
Drag cursor here to close