novi ministar

Crnadak preuzeo dužnost od Lagumdžije: Želim popraviti imidž BiH

Vijesti / Flash | 02. 04. 2015. u 06:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prioritet u budućem radu Ministarstva vanjskih poslova bit će put BiH prema Bruxellesu, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" novoizabrani šef bh. diplomacije Igor Crnadak. On je jučer preuzeo dužnost od dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije.

''Crnadak ističe da će kao čelni čovjek MVP-a raditi na razvoju kvalitetnih odnosa u regiji, prije svega s Beogradom, Zagrebom i Podgoricom. Ekonomska diplomacija nešto je što ću pokušati popraviti kako bi dobila veći značaj, ali generalno treba raditi na popravljanju imidža BiH u svijetu. Sve što se radi treba biti u okviru Ustava BiH poštujući ustavne nadležnosti RS '', istaknuo je.

Kada su u pitanju obaveze bh. vlasti iz Izjave o evropskom putu usvojene u Parlamentu BiH, Crnadak smatra da tu u centru pažnje nije samo Ministarstvo vanjskih poslova.

''Vrlo je važno da se jedno opredjeljenje za europski put i za reforme koje su dale sve parlamentarne stranke pretoči u kvalitetan plan i kvalitetnu realizaciju. Ovo ministarstvo imat će značajnu ulogu, ali neće biti jedino. Bit će važno da se uspostavi dobar mehanizam koordinacije i suradnje između različitih razina vlasti'', rekao je Crnadak.

U vezi sa aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koje je najavljeno za travanj, ministar vanjskih poslova BiH naglašava da to što čekamo je tehnički posao, a odluka je donesena zahvaljujući iskoraku koji je napravilo ovo Predsjedništvo BiH i nova struktura u BiH.

''Mislim da to više nije sporno. Ono što ćemo dobiti jeste novi okvir u smislu suradnje sa EU i jedna šansa koju svi mi koji ćemo sudjelovati u ovoj vlasti ne bismo smjeli propustiti'', rekao je, između ostalog, Crnadak za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close