Panel o Zapadnom Blakanu

Crnadak: Podršku građana europskom putu BiH ne uzimati zdravo za gotovo

Vijesti / BiH-EU | 06. 09. 2017. u 08:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je jučer na panelu posvećenom zapadnom Balkanu u okviru 12. bledskog strateškog foruma, koji je održan u Bledu, Republika Slovenija.

Crnadak je u svom obraćanju istaknuo da europsko opredjeljenje Bosne i Hercegovine ima snažnu podršku građana, ali da su istovremeno očekivanja građana izuzetno velika.

Ministar je rekao da podrška građana europskom putu Bosne i Hercegovine ne smije uzimati zdravo za gotovo i da je neophodno da proces teče najvećom mogućom brzinom uz doprinos zemalja aplikanata, kao i Europske unije.

Dodao je da je, nakon današnjeg usvajanja Sporazuma o Transportnoj zajednici od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sljedeći korak upućivanje odgovora na Upitnik Europske komisije, te Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2018.

Na marginama 12. bledskog strateškog foruma ministar Crnadak je imao bilateralni susret sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee-em. Glavne teme razgovora bile su aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini i mogućnost postizanja dogovora o izmjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Tijekom susreta je još jednom potvrđena snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država europskom putu i provođenju reformi u Bosni i Hercegovini.

Crnadak se jučer u Bledu sastao i s ministrom inostranih poslova Republike Makedonije Nikolom Dimitrovim, a dominantne teme sastanka su bila bilateralna pitanja, s naglaskom na što bržu implementaciju sporazuma potpisanih tijekom nedavne posjete premijera Republike Makedonije Zorana Zaeva Bosni i Hercegovini.

Na panelu posvećenom zapadnom Balkanu su sudjelovali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bushati, zamjenik ministra inostranih poslova Kosova* Valon Murtezaj, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee, potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za politiku i partnerstvo Pierre Heilbronn, izvršni direktor za Europu i Centralnu Aziju u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Thomas Mayr-Harting, kao i Walter Deffaa iz Europske komisije.

Glavna tema panela bio je proces europskih integracija zemalja zapadnog Balkana i utjecaj ovog procesa na reforme i razvoj društva u tim zemljama pripćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close