Revizija presude

Crnadak: Ovo je velika pobjeda daytonske BiH

Vijesti / Flash | 09. 03. 2017. u 15:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uvjeren je ''da će se dugoročno pokazati da je odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu, koji je odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, velika pobjeda daytonske BiH“.

''Pokazalo se da BiH može funkcionirati samo ako se uvažavaju svi i odluke donose zajednički, ako je dijalog i međusobno uvažavanje princip po kojem se radi, a ne preglasavanje i sila nad jednim, drugim ili trećim'', ustvrdio je Crnadak na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banja Luci.

Sve to će, kaže, dugoročno imati pozitivan efekt, a odluka Suda je, kaže, i pobjeda prava nad politikom.

''Ispostavilo se da je Sud u Haagu morao reći ono što smo tvrdili mjesecima i tjednima – da nema odluke nadležne institucije o reviziji presude i o ovlaštenju za agenta pred tim sudom. Na kraju smo dobili odgovor koji potvrđuje da smo bili u pravu'', dodao je šef bh.diplomacije.

Međutim, ističe, kriza koja je izazvana ''uzurpacijom institucija i pokušajem njihove privatizacije te iznošenjem odlučivanja izvan institucija, nije još završena''.

Ipak, vjeruje da je današnji dopis iz Haaga mnogo olakšao stvari i otvorio put onima koji su BiH uveli u krizu, da pokažu kako da se iz nje izađe.

''Ne smije ostati više nijedan trun sumnje da ova zemlja može funkcionirati samo zajedničkim dogovoranjem i odlukama. Zato je sada važno da oni koji su najodgovorniji za ovo jasno povuku poteze i pokažu da su spremni da se ide naprijed, gledajući ka budućnosti'', tvrdi Crnadak.

Poruka koju svi trebaju prihvatiti jeste ta da sudovi trebaju nastaviti presuđivati onima koji su činili zločine, bez obzira na to na kojoj su strani, da povjesničari nastave da pisati povijest, a odgovorni dužnosnici bave s tim kako da se završi proces pomirenja u BiH i okretnja ka budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close