Dijalog i povjerenje

Crnadak: Očekujem pozitivne poruke za BiH u izvještaju Europske komisije

Vijesti / Flash | 05. 03. 2017. u 11:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da očekuje pozitivne poruke za BiH u izvještaju Europske komisije koji se očekuje u nadolazećem razdoblju za zemlje Balkana.

''Očekujem da za BiH to bude jedna realna slika, te da bude zadržan pozitivan stav'', kazao je Crnadak.

Svi dužnosnici u BiH su, kaže, i tijekom jučerašnjeg sastanka s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini izrazili želju da se nastavi europski put BiH.

''Najveća prepreka tome je moguća uzurpacija i privatizacija institucija te odlučivanje izvan institucija. Ako tih stvari ne bude, i ukoliko se budemo vratili normalnom međusobnom dijalogu i izgradnji povjerenja, ima šanse da ova čitava priča uspije'', rekao je šef bh.diplomacije.

Crnadak je u izjavi novinarima u Banja Luci rekao da se na europskom putu moraju uvažavati nadležnosti i položaj RS.

Kada su u pitanju aktivnosti na pripremi odgovora na upitnik koji je u prosincu prošle godine BiH dobila od Europske komisije, istaknuo je da se mora pokazati da mehanizam koordinacije funkcionira.

''Do sada je bila faza da su pojedinačno institucije davale svoje odgovore iz svog djelokruga rada, a slijedi najosjetljiviji posao – stavljanje u puni kapacitet mehanizma koordinacije. Kroz taj zajednički rad svih razina vlasti treba doći do stavova koji su prihvatljivi za sve. Nadam se da ćemo pokazati da to možemo'', kazao je Crnadak.

Očekuje i da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povuče prvi potez, nakon krize koja je nastala nakon podnošenja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

''Nagovještava te poteze, a vidjet ćemo hoće li ih povući. To moraju biti suštinski, sadržajni potezi, a ne simbolične stvari'', kazao je šef bh.diplomacije.

 

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je danas u Banja Luci da je Republika Srpska (RS) zaslužuje predsjednika "koji ne izmišlja i ne podmeće, već govori istinu", što nije bio slučaj u izjavi Milorada Dodika nakon jučerašnjeg sastanka s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Crnadak je, na izvanrednoj konferenciji za novinare, kazao da je lider SNSD-a Milorad Dodik iznio niz netočnih tvrdnji o njegovom obraćanju tijekom sastanka predsjednika stranaka u BiH s Mogherini.

''To što je Dodik rekao je čista laž. Žao mi je što niste mogli biti tamo da vidite kako s Dodik ponašao. Mekan kao pamuk. Dodik kada je kod stranaca, onda je manji od makovog zrna, pa izađe pred novinare, razgoropadi se, glumi šerifa i drži svima lekcije. Nažalost, tako je bilo i sinoć'', tvrdi Crnadak.

''RS zaslužuje predsjednika koji se ne bavi ovakvim stvarima, koji ne izmišlja i ne podmeće, već govori istinu'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close