Paralelan rad

Crnadak: Napadnute institucije i ugrožen politički balans u BiH

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 18:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je informirao veleposlanike šefove diplomatskih ureda stranih zemalja sa sjedištem u Sarajevu da je BiH ušla u duboku krizu.

Crnadak je rekao da je veoma teško vidjeti izlaz u ovom trenutku, jer su napadnute institucije i ugrožen politički balans u BiH, koji je uspostavljen Daytonskim sporazumom, Ustavom i zakonima, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

On je obavijestio veleposlanike da je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću uputio pismo sa detaljnim pregledom mogućih posljedica izvaninstitucionalnog djelovanja u BiH, te ga pozvao da povuče nezakonitu i opasnu instrukciju veleposlaniku BiH u Nizozemskoj, ali da još nije dobio nikakav odgovor.

Na neformalnom druženju sa veleposlanicima na Jahorini, Crnadak je naglasio potrebu da se sva odlučivanja u BiH vrate u institucije, jer izvaninstitucionalno djelovanje i uvođenje paralelnog rada, u rad institucija ugrožava unutrašnje odnose u BiH i može dovesti do zastoja u reformama i procesu europskih integracija, piše Srna.

Ministar vanjskih poslova BiH je izrazio očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice podržati principe kompromisa i dijaloga, te značaj i ulogu institucija, umjesto preglasavanja i odlučivanja van institucija o značajnim i osjetljivim pitanjima.

Govoreći o mogućnostima za izlazak iz navedene krize, Crnadak je poručio da oni koji su omalovažili institucije, iako su znali da proizvode najveću političku krizu u posljednjih 20 godina, treba da ponude prijedlog kako da se prođe ova situacija i kako da se BiH vrati na put reformi, europskih integracija i razvijanja odnosa sa susjedima.

Govoreći o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije, Crnadak je istaknuo da je na osnovu činjenica da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju, kao ni odluku o ovlaštenju agenta BiH za pokretanje revizije, jasno da su legitimitet same odluke kao i legitimitet lica koje se predstavlja kao agent upitni i problematični, te da će o svim navedenim činjenicama uskoro obavijestiti i Međunarodni sud pravde u Hagu.

Drugi dio razgovora bio je posvećen europskim integracijama BiH, pripremama za Samit o Balkanu u Trstu, te unapređenju regionalne suradnje i sudjelovanju BiH u globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma

Kopirati
Drag cursor here to close