Povodom Brexita

Čović: Uvjeren sam da za nas u BiH EU i dalje ostaje zajednički strateški cilj

Vijesti / BiH-EU | 24. 06. 2016. u 13:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas smo svjedočili povijesnom činu kojim su građani Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na demokratskom referendumu izrazili svoje opredjeljenje da njihova zemlja izađe iz članstva u Europskoj uniji'', navodi se u priopćenju hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića povodom odluke građana Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o izlasku iz Europske unije.

Dodaje se da, premda je „Brexit“ politički događaj bez presedana njegove ukupne posljedice još uvijek su nepoznanica, a samim tim i predmet brojnih špekulacija.

''Europska unija je zasigurno dinamičan povijesno-politički fenomen koji je koncipiran tako da nema jasno dovršenu konfiguraciju niti organizacijski obrazac. U tom smislu i ovaj najnoviji izazov možemo promatrati kao prigodu i poticaj njenom daljnjem formatiranju s ciljem jačanja i unapređenja suradnje između zemalja članica, ali i zemalja koje imaju aspiracije za članstvom'', navodi se u saopćenju.

Ističe se da „ne smijemo zaboraviti da je EU prije svega dobrovoljan projekt temeljen na jasnim ugovornim obvezama, s ugrađenim zaštitnim mehanizmima koji će mu omogućiti da se izbori i s ovom najnovijom kušnjom“.

''Poznato je i da ovo nije prvi put da se EU suočava s velikim izazovima, iz kojih je uvijek do sada uspješno izlazila kao osnažen savez država i naroda. Povijest nas uči da veličina i ozbiljnost izazova diktira i veličinu iskoraka u pravcu osvježenja i jačanja europske ideje, koji je danas možda potrebniji nego ikada prije. Uvjeren sam do kraja da se i ovaj put radi o jednom od takvih, pa možda i najvećih izazova kojima će se europska ideja uspješno oduprijeti, a potom i dodatno učvrstiti'', navodi Čović u saopćenju.

Kaže da je duboko uvjeren ''da za nas u Bosni i Hercegovini EU i dalje ostaje zajednički strateški cilj oko kojeg postoji konsenzus sva tri naroda“. Jedino ta ideja nam pruža mogućnost da zajednički unesemo novu kvalitetu u društveni i politički život naše zemlje.

''Predajom zahtjeva za članstvo kao država smo pokazali da možemo biti operativni u ispunjavanju svojih pristupnih obveza bez obzira na poteškoće, čime smo iznova osnažili svoj kredibilitet i povjerenje u očima EU. U svemu tome je osobno za mene posebno značajan uvid da, uz zajedništvo i ispravan pristup, možemo ispuniti sve ono što se od nas traži'', ističe Čović.

Dodaje da napori ''koje smo svi skupa uložili u proteklih godinu dana kako bi došli u ovu poziciju učinili su nas boljim i odgovornijim“. Kroz taj napor smo sazreli i ponovno na najizravniji način uvidjeli da europski put nema alternative i da su suradnja i kompromis jedini mogući temelj na kojem se može graditi bolju budućnost BiH.

''Za mene je to najvažnija poruka za koju smatram da je na današnji dan trebamo uputiti domaćoj i svjetskoj javnosti, te zajednički izraziti svoje pouzdanje u budućnost europskog projekta'', navodi se u priopćenju hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Kopirati
Drag cursor here to close