Tko je kriv?

Čović uputio poruku Bakiru i Mladenu

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svatko od nas mora preuzeti odgovornost, stati na loptu i početi raditi ono što smo zacrtali kao svoj plan. Uvjeren sam da će to biti tako. To je moja poruka i Bakiru i Mladenu i svim drugim Bakirima, Mladenima, Draganima... '', rekao je za Dnevni avaz hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović.

U Intervjuu uoči obilježavanja 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH, Čović je rekao kako ''nema tu pitanja tko će biti prvi ili drugi, pa ni gledanja ko je sve ovo zakuhao''.

Paljenje vatre

''Idemo mi stabilizirati odnose jer mislimo da to trebamo uraditi u narednih tjedan-dva, malo temeljitije pa možda da napravimo i iskorak više. Ovako idemo na ruku onima koji stalno na neki način proizvode krizu i daje za pravo tvrdnjama da ovo ne može funkcionirati'', smatra Čović.

Rekao je kako se tenzije se moraju spustiti te kako to nije pitanje je li netko spreman ili nije i hoće li.

''To je svačija obveza. I moja i Bakirova i Mladenova i svih koji su prihvatili da rade u ime BiH i prihvatili da budu u nekoj koaliciji'', kaže Čović i dodaje kako se uz dobru volje iz ovog mora žurno izaći.

''Sve češće oko nas ima onih koji misle da je dobro potpaliti vatru u BiH i da to može njima biti korisno. Takav jedan put nas nigdje ne bi doveo'', rekao je Čović za Avazov portal.

''Postali smo apsolutno međusobno nepovjerljivi. Pokušavamo personalno izlaziti vani i predstavljati svoj osobni, stranački stav i stav svog naroda kao stav BiH. Zato ja nisam htio sudjelovati u tome da preglasavanjem na Predsjedništvu BiH donesemo neku odluku, jer bi onda to bio kraj cijele priče'', govori lider HDZ-a BiH te je najavio je da će ubrzati razgovore sa SDA.

Bez podvala sa SDA

''Neka sazovu uža tijela naše dvije stranke (SDA i HDZ-a) da razgovaramo o aktualnoj političkoj situaciji. Da vidimo kakva je naša uloga da zaustavimo ovaj retrogradni proces. Mislim da je krajnje vrijeme da počnemo iskreno razgovarati, bez podvala. Jer u posljednje vrijeme kontaminiramo medijski prostor svojim odlukama, analizama, nepovjerenjem... S jedne strane, se sve dogovorimo, a onda krenemo sve osporavati što smo dogovorili. Čak i prijedloge koje jedna strana prihvati, druga odmah kaže da su loši itd. To je loša atmosfera sve skupa. Krajnje je vrijeme da povučemo neke poteze'', naveo je Čović i dodaje kako se sa SDA dosta pregovaralo i da je vrijeme da sjedn i da vide što sz obećali jedni drugima, a nisu uradili, i da naprave plan za naredne dvije godine jer se vlast neće mijenjati u ove dvije godine.

''To je suština. Ona može biti manje uspješna ili uspješna, ali se neće mijenjati po svojoj strukturi. Nema druge nego zasukati rukave. Što uradimo u ovoj godini, mi smo kvalitetno uradili jer će iduća godina već biti u funkciji za priprema za kvalitetniji izborni rezultat 2018.'', rekao je.

Komentirajući najavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je spreman ''povući prvi potez ka normalizaciji'' u BiH zbog posljednjih događaja u vezi sa zahtjevom za reviziju, Čović je rekao kako je Izetbegović i napravio prvi potez ovih dana pa se to nekima nije svidjelo.

Kopirati
Drag cursor here to close