Čović: Prošlo je vrijeme kada su obavještajne institucije mogle biti u funkciji politike

Vijesti / Flash | 05. 08. 2017. u 06:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, u razgovoru za Dnevni avaz kazao je da se, bez obzira na činjenicu što ni na državnom ni na federalnoj razini nema parlamentarne većine, to ne smije odraziti na euroatlantski put BiH.

Čović je podsjetio da je na to ukazao i tijekom nedavnih susreta s najvišim europskim dužnosnicima u Bruxellesu.

"Moramo do kraja mjeseca ispuniti obaveze kada je u pitanju Transportna zajednica, kada je u pitanju Upitnik do kraja devetog mjeseca, a siguran sam da možemo riješiti i pitanje akciza ako ćemo provoditi Mehanizam koordinacije, a ne zloupotrebljavati ga", kaže Čović.

Svim akterima na političkoj sceni, naročito onima koji participiraju u vlasti, Čović poručuje da prikupe novu energiju i rasterete se „negativnog ozračja koje smo gradili posljednjih godinu dana“.

Ističe i da nema potrebe da reagira na određene izjave kako, između ostalih, i on 'ruši Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA)', jer 'to više govori o onima koji ih odašilju u dnevnopolitičke svrhe'.

No, Čović je izričit da ga takve izjave neće zaustaviti u namjeri da se obavještajni sektor u BiH oslobodi aktualnog političkog utjecaja.

"Mi želimo da ova država funkcionira kao moderno uređena i demokratska, a da bi takva bila, prije svega obavještajna zajednica mora biti rasterećena bilo kakvog stranačkog i nacionalnog djelovanja i bilo kakvih politika. Ona mora biti do kraja oslobođena toga. Nažalost, ona to danas nije. I naravno da ćemo to uvijek govoriti. Ne može bilo tko, pa taman i prvi menadžment, u jednoj takvoj instituciji biti predstavnik jedne političke stranke ili čak jedne osobe. Međutim, mislim da će to, iako će trebati neko vrijeme, kroz djelovanje državnih institucija doći sve na svoje", smatra on.

Čović je odbacio i tvrdnje o rušenju Vijeća ministara koje ovih dana iz SDA, zbog činjenice da u Zastupničkom domu Parlamenta BiH izvještaj o radu Denisa Zvizdića nije dobio podršku, pokušavaju fakturirati pojedinim parlamentarnim strankama, iako za izvještaj nije glasala natpolovična većina u tom domu.

"Nismo oni koji ruše Vijeće ministara, jer da jesmo, to Vijeće ministara danas ne bi postojalo. Ali, vrlo jasno ćemo govoriti ono što je danas nerealno u OSA-i, a i u Vijeću ministara. Jer, Vijeće ministara ne može biti nagrađeno nekom pohvalom s naše strane. O tome treba otvoreno govoriti, primarno kroz parlamentarnu rasprave, i mislim da su se takve rasprave čule sada i kada je bilo govora o Izvještaju o radu Vijeća ministara. Ali, isto tako rasprave koje će biti u Vijeću ministara i u Parlamentu i u narednom vremenu vrlo jasno ćemo dopuniti nedvojbenim stavom što misli HDZ, pa i hrvatski narod, kada su u pitanju obavještajne strukture i pravosudne institucije BiH. Prošlo je vrijeme kada su one mogle biti parasustavi u funkciji bilo čije politike – kazao je Čović.

Komentirajući najnoviji problem BiH i Hrvatske, u vezi s trgovinskim odnosima, Čović je kazao da će to biti vjerojatno jedna od tema njegovih razgovora s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, s kojima će se susresti u nedjelju u Sinju u Hrvatskoj, gdje je pozvan kao gost na manifestaciju 'Sinjska alka'.

Najavio je i da će o ovom problemu zasigurno biti govora s Plenkovićem i tijekom službenih razgovora i sastanaka planiranih za početak septembra, te je otkrio i da bi hrvatska predsjednica mogla doći u zvaničnu posjetu BiH u septembru ili oktobru.

Čović kaže da ga otkazivanje nedavnog radnog ručka s ostalom dvojicom članova Predsjedništva BiH te liderima pojedinih stranaka neće pokolebati da u narednom razdoblju 'na drugi način planira nastavak komunikacije sa svim akterima političke scene'.

No, on pojašnjava da je radni ručak trebao biti uvertira za sastanak svih predsjednika stranaka, i to krajem kolovoza ili početkom rujna. Također, kaže i da je bio iznenađen što su pojedini lideri stranaka otkazivali u javnosti sastanak, iako oni na ručak nisu bili ni pozvani. S druge strane, Čović je kazao i da je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, sudjelovao u dogovoru sastanka s njim i s Mladenom Ivanićem, članom Predsjedništva, da bi naknadno otkazao dolazak.

Kopirati
Drag cursor here to close