Imaju prijedlog

Čović o Mostaru: Preglasavanje nam ne pada na pamet

Vijesti / Flash | 22. 04. 2014. u 11:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada budemo razgovarali o Gradu Mostaru mi imamo prijedlog, ne pada nam na pamet da preglasamo bilo koga, jer znamo da podvaljujemo i sebi i svima oko nas'', rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Paralmentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako će se, između ostalog, na dnevnom redu Kolegija Doma naroda PSBiH naći i odluka Ustavnog suda o Mostaru.

Podsjeća da je na dnevnom redu nekoliko problematičnih pitanja, a osim prebivališta i odluke Ustavnog suda o Mostaru, naći će se i smjena ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, te smatra da se o svakoj točki treba ravnomjerno raspravljati.

Ističe, također i da Kolegij Doma naroda PSBiH do sada nije uspio postići suglasnost kada su u pitanju izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu, ali nije mogao reći hoće se to riješiti u narednih sedam dana.

''Iz tehničkih razloga jasno je da to nije lako organizirati, ali nadam se da će se pojaviti prilika da možemo zajedno sjesti i izaći iz te poslovničke obaveze. Ako se to ne desi, imamo problem, jednostavno to neće biti na dnevnom redu'', zaključio je Čović.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Sulejman Tihić nije prisutan na sjednicama već duže vrijeme zbog zdravstvenih razloga, zbog čega je upitno i pitanje zasjedanja Kolegija koji bi uoči sjednice Doma naroda 29. travnja trebao dati svoj stav o ovom zakonu.

U međuvremenu Vlada Republike Srpske utvrdila je Odluku o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a kao privremenu, ali Čović je nije htio komentirati uz ocjenu da nije sklon komentirati odluke vlada entiteta.

Smatra da pitanje prebivališta treba biti riješeno u Domu naroda PSBiH iako je zadnji put za to propuštena prilika, jer da je zakon usvojen moglo bi se ići s inicijativama za popravke Izbornog zakona i danas "ne bismo bili u ovakvoj zamci".

''Često se oslonimo na to da imamo određeni broj ruku da nešto zaustavimo, a kada se razvije čitav jedan sustav ispod toga, kao ovaj put entitetski, onda imamo problem. Za uređenje BiH  sam na način da svaki građanin nema bilo kakvih ograničenja kada je u pitanju izbor mjesta života, pa i svih drugih prava koja proizlaze iz mnoštva konvencija na koje se mi pozivamo kad su u pitanju ljudska prava i slobode'', mišljenja je Čović.

Priču o prebivalištu i boravištu doživljava kao predizbornu utakmicu te ocjenjuje da se s ovim pitanjem ne treba ograničavati jer u parlamentu postoje materijali koji stoje po godinu, dvije ili tri.

''Ispred nas je realno razdoblje od pet ili šest mjeseci mogućeg rada. Danas, nažalost, imamo smrt jednog od delegata (Hasan Bećirović), nadam se da će to mjesto uskoro biti popunjeno'', kazao je Čović.

Kazao je da je europski put jedini put za BiH, no smatra da nove europske konferencije za BiH nisu potrebne nego BiH sama treba rješavati stvari te je izjavio da očekuje sve češće i oštrije optužujuće izjave političkih dužnosnika.

Kopirati
Drag cursor here to close