Kafanski - europski put

Čović: Ne mogu dvije stranke odlučivati o mehanizmu koordinacije

Vijesti / BiH-EU | 31. 07. 2016. u 19:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da mu je drago što su se u Istočnom Sarajevu "našli predstavnici bošnjačke i srpske stranke", ali da se ne slaže s postignutim dogovorom.

Čović je to rekao nakon što je objavljeno da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović postigli dogovor u vezi kreditnog aranžmana MMF-a i mehanizma koordinacije.

Stranački dogovor

Čović je rekao da se po njemu, što se tiče dogovora u vezi kreditnog aranžmana MMF-a, nema što više razgovarati. Problem je, kaže Čović, što se tiče mehanizma koordinacije.

"Prema onom što sam ja vidio da su usuglasili to može biti dobar dogovor dvije stranke, ali nikako dogovor koji može proći na Vijeću ministara BiH jer imam osjećaj da je Izetbegović prihvatio da se u sporazum unesu neki elementi za koje smo se u petak dogovorili da su neprihvatljivi... Ni u jednoj varijanti se ne može praviti dogovor, a da se izuzmu županije iz načina koordinacije u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, odnosno nadležnostima", rekao je za Avaz Čović.

Vrijeme za deblokadu

Čović smatra kako u preinakama ne može predstavnik ni jednog niti drugog naroda ili dvije stranke, odlučivati o mehanizmu koordinacije.

''Prvo ću pročitati da vidim što su stvarno usuglasili i gospodin Dodik kaže da su neke tri stvari koje je on potencirao rješenje ovaj put. Kad pogledam sve, onda ćemo vidjeti kakav će naš odgovor biti prema ovom dogovoru kada je u pitanju prijedlog koji treba doći na Vijeće ministara, jer bez njega ništa ne ide'', kazao je Čović.

S druge strane kaže Čović da bi mu ''bilo drago da stvarno nešto napravimo i da oni koji su tri-četiri mjeseca blokirali euroatlantski put, da ga konačno deblokiraju'' tako da BiH barem u devetom mjesecu može sustići vrijeme koje je izgubila.

SBB pozdravio dogovor

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH pozdravio je dogovor koji su postigli lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u vezi s mehanizmom koordinacije, kao i dogovor o kreditnom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

'' Ovaj je dogovor dokaz da postoji opći interes da građani BiH žive bolje i da europski standardi i bolje financijsko stanje države znače i veću stabilnost i potencijal za brži razvoj i ohrabrenje za strane i domaće ulagače'', priopćeno je iz SBB-a.

SDP pak ne podržava sporazum navodeći kako je danas potpisana bezuvjetna kapitulacija pred Miloradom Dodikom.

Zadužili bh. građane za kafanskim stolom

''Famozni mehanizam koordinacije, koji je dogovoren u kafani u Istočnom Sarajevu, predstavlja vrhunac urušavanja države, jer su Federacija BiH, Republika Srpska i županijei dobile status jednak državi i njenim vlastima. Drugim riječima, bez državnih vlasti može se dogovoriti sve što se tiče puta BiH k EU, dok bez suglasnosti RS ili nekog od županija ne može ništa'', navodi SDP u priopćenju, dodajući kako je ovo  uvod u konfederalizaciju BiH po etničkom principu.

''Nitko,tko želi jaku državu, ovakav dokument nikada ne bi potpisao. Posebno je ponižavajuće za sve građane ove zemlje da se za kafanskim stolom zadužuju za milijardu KM. Potpuno je neshvatljivo da takve dogovore ne samo da podržava, već ih i organizira predstavnik Europske unije u BiH Lars Gunar Wigemark. Sasvim smo sigurni da europski standard nije odlučivanje za kafanskim stolovima, već se, naprotiv, BiH i njeni građani na ovaj način samo dodatno udaljavaju od ključnih europskih vrijednosti'', navedeno je u pripćenju SDP-a

Kopirati
Drag cursor here to close