Izborni zakon BiH

Čović najavio akciju, Izetbegović spustio loptu

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 10:37 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujte u narednih 15 dana, već nakon sutrašnje odluke Hrvatskog narodnog sabora, intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim razinama u BiH da bi se živjelo bolje'', poručio je Dragan Čović na Uskrsnom prijemu čiji je domaćin kardinal Vinko Puljić nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao da postoje zastoji zadnjih godinu dana u funkcioniranju partnerstva i da iz toga treba izaći.

"Evo Uskrs neka bude motiv da se svi drugačije ponašamo prema onima koji su nam dali glasove. Ja sam vječitit optimist. Učinit ću sve sa svoje strane da zaštitim dostojanstvo čovjeka u BiH, da osiguram apsolutnu jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom koraku BiH i da se u BiH živi bolje. To je moja jasna misija kao člana Predsjedništva i svih nas koji smo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima vlasti u BiH", rekao je Čović, piše N1.

On je istaknuo da će se u narednih 15 dana intenzivirati stvari oko Izbornog zakona, ali i drugih tema na razini države, entiteta i županija.

Na pitanje postoji li minimun dogovora s partnerima vezano za Izborni zakon, prvenstveno sa SDA, lider HDZ-a je odgovorio:

"Dogovarali smo se godinu i pol dana pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa nije bilo izbora. Pa bi sada trebali govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju konstitutivnost naroda što znači Domovi naroda, članovi Predsjedništva. Imali smo jedinu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bi lagali i iznosili različite stavove u javnosti u parlamentu ćemo pričati o tome", rekao je Čović.

On je za kraj kazao da ne postoji nikakvo ucjenjivanje, ali da je jedina ucjena koju HDZ stavlja na teret svima ta da se odluke donose odmah, a ne za 6 ili 12 mjeseci, mišljenja je Čović, prenosi N1.

Na gore navedenu najavu Dragana Čovića reagirao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"HDZ je to krenuo jednostrano. U ovoj zemlji vi ništa ne možete jednostrano uraditi, imate uvijek četiri ili pet koalicijskih partnera. Treba se dogovoriti u jednom širem paketu, a ne samo jednom segmetnu za koji ste vi zainteresirani i pri to me modificirati ranije neke dogovore. Isključivo smo zainteresirani za rješavanje tog pitanja u sklopu rješavanja pitanja Sejdić-FInci. Ide se jednostrano, reduciranim i modificiranim rješenjima i ne bih rekao da će to, ne samo ovaj put, već općenito moći proći", rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close