I Ivanić se slaže

Čović i Dodik protiv obnavljanja tužbe BiH protiv Srbije

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 12:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović protiv su ponovnog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genicid.

Kolaps

To bi, ocijenio je Čović, napravilo kolaps u funkcioniranju vlasti BiH.

''Ne trebaju nam nove aktivnosti kada su u pitanju agenti BiH, odnos prema proteklom ratu ili revizija tužbe ili kako god to netko misli nazvati'', kazao je Čović nakon sastanka u Banja Luci s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

I Dodik je dodao da je neprihvatljivo da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde te da takve inicijative treba odbaciti.

''Ukoliko je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane, onda to znači zloupotrebu institucija i procedura'', smatra Dodik.

Čović je dodao da će HDZ do kraja ovog mjeseca otvoriti pitanje odluke "Sejdić-Finci“.

''Jasno nam je da to znači izmjene Ustava BiH za koje danas nemamo dvotrećinsku većinu, ali idemo k izmjeni Izbornog zakonodavstva'', rekao je Čović.

Te izmjene, naveo je, nemaju nikakve veze s RS, a u Federaciji BiH pokušavaju skloniti te zaostatke iz prošlosti i osigurati jednakopravnost naroda.

''U narednim 10-15 dana trebat će nam mnogo više razumijevanja i ovaj sastanak u Banja Luci je doprinos tome'', rekao je Čović ističući da će nastaviti razgovore i s drugim političkim liderima u BiH kako bi se promijenio ambijent u zemlji.

Svaki narod bira svoje predstavnike

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u potpunosti podržao pristup HDZ-a da jedan narod bira svoje predstavnike vlast, a ne da im to radi drugi narod.

''Zainteresirani smo da u FBiH izbor Srba bude definiran na način da, tako gdje ih ima, oni biraju svoje predstavnike'', dodao je Dodik ističući da treba adekvatno popuniti Klub Srba u Federalnom parlamentu.

Ponovio je da će građani RS-a, kada bude trebalo donijeti odluku, na referendumu odlučiti žele li da BiH ide u NATO savez.

Dodik je podvukao da RS ostaje pri sporazumu iz 2013. godine po pitanju vojne imovine, jer kaže, taj sporazum nije stavljen sa strane i odbacuje bilo kakva druga rješenja, kao što je odluka po pitanju knjiženja vojne imovine u Han-Pijesku na BiH.

''Ukoliko se nastavi s nametnutim, politički motiviranim odlukama, te oduzimanjem imovine RS, mi ćemo izaći iz tog procesa'', rekao je Dodik.

Čović je dodao da će pokušati sve učiniti da se aktivira Akcijski plana za članstvo (MAP) u NATO za BiH u lipnju ove godine.

''U četvrtak ćemo imati sastanak s glavnim tajnikom NATO saveza i bit će riječi i ovom pitanju'', kazao je predsjednik HDZ-a.

Uvod u krizu

Odnose Beograda i Sarajeva opterećuju neke nove tenzije, a jedna od njih je nastojanje bošnjačkih političara da obnove tužbu protiv Srbije, što bi mogao biti uvod u krizu koja nikome ne bi bila od koristi, izjavio je danas u Beogradu predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Odgovarajući na pitanja novinara u Palači Srbija u Beogradu, kazao je kako ne bi rekao da u odnosima između Beograda i Sarajeva ima pretjerano puno optimizma, jer ima puno stvari koje ih opterećuju.

Neke nove tenzije koje postoje i jedna od mogućih jeste nastojanje jednog dijela političara iz BiH, prije svega bošnjačkih, obnoviti tužbu protiv Srbije, protiv čega sam i ja i svi političari iz reda srpskog naroda, pa i reda hrvatskog. Mislim da bi to mogao biti novi uvod u krizu koji nikome ne bi bio od koristi, naveo je Ivanić, prenosi Tanjug.

Na pitanje tko to pokušava, Ivanić je odgovorio da su to bošnjački političari, a "prije svega gospodin Izetbegović".

Na pitanje je li Bošnjaci mogu to 'progurati', Ivanić je rekao kak ose jedino formalno pravno mogu pozvati na neku odluku od prije 10 godina.

''Vrlo sam jasno stavio do znanja da BiH ne stoji iza jednog takvog pokušaja. Poslao sam još prošle godine pismo Međunarodnim sudom pravde u Haagu, u kojemu sam rekao da oko toga nema suglasnosti. Vidjet ćemo što će biti'', rekao je Ivanić.

To je isti onaj agent koji je zastupao njih, ali to je potpuno neodrživo i nelogično i on u tome neće uspjeti, a bolje bi bilo i da ne pokušava, istaknuo je Ivanić.

Ističe da je bila jako uspješna nedavna posjeta delegacije BiH Beogradu, koja se dogodila u obilju negativnih vijesti u regiji i bila pozitivna stvar.

Kopirati
Drag cursor here to close