Reorganizacija države

Čović: HNS ne dijeli BiH već traži rješenja

Vijesti / Flash | 01. 03. 2015. u 08:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako prijedlozi o uređenju BiH, koji su sadržani u Deklaraciji HNS-a, ne dijele Bosnu i Hercegovinu već se traži reorganizacija države i donošenje novog Ustava BiH.

''BiH je naša domovina'', kazao je Čović citirajući prvi dio Deklaracije HNS-a. Dodao je kako je to odgovor zagovara li preustroj cijele BiH ili samo jednog njezinog dijela.

''Bilo koji preustroj BiH, kakav god on bio, kakva god rješenja tražili, uvijek se tiču BiH", kazao je Čović na konferenciji za novinare koja je u subotu kasno uvečer održana nakon višesatnog 6. zasjedanja HNS-a BiH u Mostaru.

Komentirajući svoj prijedlog da se BiH uredi kroz četiri federalne jedinice, Čović je kazao da je to jedno od rješenja koje se nudi.

''Deklaracija je ostavila dovoljno prostora da kroz institucije BiH tražimo rješenja za reorganizaciju sa svojim partnerima'', istaknuo je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, naglasivši da Deklaracija HNS-a nije ništa novo, nego da je to samo nastavak dokumenata, koje su potpisivali predstavnici HNS-a u zadnja tri zasjedanja.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor (HNS) u Mostaru je i subotu razmatrao stanje u toj zemlji, uključujući i položaj hrvatskog naroda te prihvatilo deklaraciju kojom zagovara federalizaciju BiH.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je postao meta oštrih kritika nekoliko političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje ga optužuju za ratnohuškačke izjave, nasrtaj na suverenitet BiH i potporu nastojanjima da se ta zemlja do kraja podijeli po nacionalnim osnovama.

Zahtjeve koje je deklaracijom usvojio HNS u DF-u smatraju nastojanjima da se u BiH uvede i ozakoni aparthejd.

"Mi u Demokratskoj fronti nikada nećemo pristati na to da u miru predamo ono što je sačuvano u ratu i organizatori tzv. sabora bi trebali znati da se ratni ciljevi mogu postići samo ratnim sredstvima", oštro su poručili iz ove stranke.

Nešto blažim riječima, no uz slične poruke, izjave Karamarka osudili su i u SDP-u BiH.

"Povodom stavova iznesenih u pismu Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, upućenog HNS-u želim iskazati duboku zabrinutost povodom očevidnog pokušaja da se unutarnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana", stoji u izjavi predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH i visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je komentirajući deklaraciju HNS-a također poručio kako su neprihvatljivi pozivi za novim teritorijalnim podjelama, a da se može razgovarati o preinakama srednje razine vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close