Hrvati su najveće žrtve

Čović: HDZ-u nije prihvatljiv građanski koncept uređenja države

Vijesti / Flash | 09. 08. 2016. u 06:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH izjavio da hrvatski narod u BiH mora imati ono što imaju bošnjački i srpski.

"Bosni i Hercegovini je potrebna potpuna reorganizacija da bi normalno funkcionirala. Ono što ima bošnjački narod, a to je većina u jednom dijelu države, ili srpski narod, morat će imati i hrvatski", kazao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović u intervjuu za Večernji list.

Kazao je kako su "Hrvati stalno u rukavicama iznosili svoje prijedloge kako bi se izbjegla zamka glede tumačenja da je to podjela BiH ili odcjepljenje", dodajući da "HDZ jasno zagovara ustroj BiH s četiri federalne jedinice" te da za HDZ nije prihvatljiv građanski koncept uređenja države.

Na pitanje zašto su kantoni toliko važni Hrvatima, Čović je kazao da je to jedini segment vlasti u kojem se može reći da su adekvatno zastupljeni.

"Nažalost, to je jedini segment vlasti u BiH u kojemu možemo reći da su Hrvati primjereno zastupljeni potrebi ustavne jednakopravnosti ovog naroda. Kroz dva entiteta to apsolutno nismo. U Republici Srpskoj smo zastupljeni s 1,5 posto pučanstva, a samo zahvaljujući razumijevanju te pozicije omogućeno je da imamo pojedinačne predstavnike u vlasti iako to praktično ne bismo mogli imati. U hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH Hrvata je 22,5 posto.

Izvršna vlast ovdje funkcionira tako da je devet Bošnjaka u Vladi, još trojica Srba koje izaberu bošnjačke stranke, dok je samo pet Hrvata. Za sve odluke Bošnjaci mogu nadglasati Hrvate i to se događa učestalo u posljednjih nekoliko mjeseci. Zato su nama županije jako važne da tamo gdje imamo većinu mogu artikulirati glas Hrvata", kazao je Čović.

On je također kazao da je potrebno mijenjati ustavno-pravni okvir BiH, kako bi bila "normalna zemlja“, a što se tiče pitanja u vezi rezultata popisa stanovništva u BiH i posljedice rata, kratko je odgovorio: "Hrvati su najveće žrtve".

Kopirati
Drag cursor here to close