Blog

Cormack: Nastaviti rad na unapređenju opće sigurnosti u BiH

Vijesti / Flash | 17. 05. 2017. u 13:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ocijenila je danas da su građani BiH, više od globalnih prijetnji, zabrinuti za osobnu sigurnost u zemlji jer je u razgovoru s njima, kako je napisala na svom blogu, doznala da ih brinu nasumični ulični napadi.

''Brine ih to što mogu postati slučajne žrtve organiziranog kriminala ili bezobzirnog vozača i što ih organi vlasti nisu u stanju zaštiti u svakodnevnom životu, a kamoli u izvanrednoj situaciji, u slučaju prirodne katastrofe ili traganja za izgubljenim djetetom'', istaknula je Cormack.
Stoga je naglasila da borba protiv ovakvih izazova mora biti koordinirana, kolektivna i mnogostrana, borba koja će u osnovi biti partnerstvo između institucija na svim nivoima vlasti i građana kojima su te institucije na usluzi.

Podsjetila je da je napravljen napredak kroz programe unaprjeđenja kapaciteta i sposobnosti policije i snaga sigurnosti te da Veleposlanstvo želi doprinijeti nastavku tog trenda.

Navodeći primjere i donacije koje je osiguralo Veleposlanstvo SAD-a za unapređenje sigurnosti, izdvojila je i rješavanje problema mina, podsjećajući da je uz podršku američkih i drugih međunarodnih donatora, danas minski sumnjivo i opasno područje manje od četvrtine ukupne poslijeratne minirane površine.

''Da bismo osigurali da ratne posljedice ne predstavljaju prijetnju budućim generacijama, radimo sa organima vlasti u BiH na rješavanju starih zaliha municije'', napisala je veleposlanica Cormack.

Za uspostavljanje sigurnosti u zemlji potrebno je surađivati i s lokalnim zajednicama, a to znači, kaže Cormack, promoviranje programa rada policije u zajednici, rad sa zajednicama na razvoju lokalnih interventnih timova građana za djelovanje u izvanrednim situacijama i osiguranje opreme.

Podsjetila je i da su partnerstvom između tima američkih vojnika i organizacija u nekoliko lokalnih zajednica održani tečajevi samoobrane za žene kada su stotine učesnica stekle osnovno znanje, vještine i samopouzdanje potrebno za osobnu zaštitu.

''Isti tim danas radi sa interventnim timovima u područjima sklonim poplavama, vodeći računa da su timovi obučeni i opremljeni za operacije spašavanja u brzim vodotocima'', napisala je veleposlanica na blogu koji prenosi Ured za odnose s javnošću Veleposlanstvu SAD-a u BiH.
Napomenula je i da je važno da građani vjeruju institucijama koje rade na unaprjeđenju sigurnosti te da razumiju da ima loših aktera koji se trebaju smatrati odgovornim, čime će se vratiti i zadržati vjerodostojnost institucija.

No na kraju je kazala da je primijetila da se građani zbližavaju kada su suočeni s nekim problemom što je za nju dirljivo jer ta činjenica svrstava bh. građane među najotpornije u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close