Neophodno

Cormack: Anulirati odluku o referendumu, a ne samo ga odgađati

Vijesti / Svijet | 22. 09. 2017. u 11:56 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas da je neophodno anulirati odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, a ne samo ga odgađati ili suspendirati odluku.

Komentirajući objavu skupštinske odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH te najavu njene suspenzije u Narodnoj skupštini RS-a, Cormack je u izjavi novinarima u Banja Luci istaknula da je u BiH potrebno stalno opredjeljenje za njen put k euroatlantskim integracijama i napredak na tom putu.

Nije potrebno, kaže, stalno odvlačiti pozorsnot od tih važnih pitanja.

''Važno se fokusirati na ono što je bitno za BiH, a to je uspostava pravne države, vladavine zakona, ekonomski napredak te otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje obrazovnog sustava'', istaknula je Cormack.

Ukazala je da je stabilna i sigurna BiH koja se bespovratno nalazi na putu k euroatlantskim integracijama ključ za unapređenje poslovnog okruženja u zemlji, kao i njen ukupni imidž kod američkih te drugih investitora.

Veleposlanica SAD-a i Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) radi povećanja vidljivosti američkih kompanija i predstavništava u BiH i regiji, te privlačenja investicija uz jačanje uloge AmCham BiH i njenih članica u BiH, organizirali su danas u Banjoj Luci "Američki biznis forum za promociju i umrežavanje".

Cormack je rekla da Veleposlanstvo SAD-a pomaže investitorima i izvoznicima da iskoriste potencijal BiH, posebno u sektorima poput IT-a, turizma, poljoprivrede i energetike.

''Stalno smo u kontaktu s američkim firmama, koje su zainteresovane za bh. tržište i voljeli bismo ih vidjeti više u BiH. Spremni smo pomoći uspostavu jačih ekonomskih veza SAD-a i BiH. I BiH mora biti spremna na to. Uz jasno iskazano opredjeljenje vlasti na svim nivoima da unaprijede poslovno okruženje, investitori će doći, uključujući i one iz SAD-a, a mi ćemo ih podržati'', rekla je Cormack.

BiH se suočava s nedostatkom kvalifikovane radne snage, a američki ulagači ističu da se ovdje suočavaju s mnogim preprekama, poput korupcije, netransparentnih procedura javnih nabavki i nepredvidivih nameta koji se mogu pojaviti na svim nivoima vlasti.

''Kada američke kompanije vide da BiH preduzima ozbiljne korake u borbi protiv korupcije, izvjesnije je da će investirati ovdje znajući da je njihova investicija sigurna'', rekla je veleposlanica SAD-a u BiH.

U BiH radi svega 30 firmi koje su ili zvanična predstavništva američkih firmi, ili su američke fanšize ili su u američkom vlasništvu, od kojih je većina u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close