Kosovo...nazdravlje

Članovi ''Zavetnika'' prekinuli prikazivanje filma o Kosovu

Vijesti / Flash | 12. 06. 2017. u 21:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi pokreta 'Zavetnici' upali su u ponedjeljak navečer na projekciju dokumentarnog filma 'Kosovo, nazdravlje!' u punoj dvorani Medija centra Vojvodine u Novom Sadu i nakratko prekinuli prikazivanje priče o ljudima koji žive na Kosovu.

'Zavetnici' su ranije najavili da će se obratiti građanima ispred prostorija Medija centra Vojvodine (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) uoči projekcijea filma, koji je ranije iz sigurnosnih razloga premješten iz bioskopa Arena Cineplex u prostorije NDNV.

Predsjednik GO 'Zavetnika' Slobodan Jović naveo je da se pokret protivi promociji dokumentarca jer 'taj film promovira separatizam, promovira terorističku OVK organizaciju, promovira nezavisnost Kosova', prenosi portal radio021.

"S druge strane, Srbe, srpsku policiju i vojsku predstavlja kao agresore, kao okupatore na svojoj rođenoj zemlji. Ako mi danas budemo tolerirali promociju separatizma, promociju terorizma, nezavisnog Kosova, sutra ćemo gledati promociju nezavisne Vojvodine i neke oslobodilačke vojske Vojvodine. Ovo nije volja naroda, već nevladinih organizacija koje se financiraju sa Zapada, a novac je dat da bi se promovirao seperatizam i mi to nećemo dozvoliti", naveo je Jović i dodao da je okupljanje ispred NDNV dovoljan pokazatelj nezadovoljstva.

Međutim, po početku projekcije, kojoj je prisustvovao i Jović, iz publike je iskočilo nekoliko aktivista 'Zavetnika' i isticalo svoje političke poruke. Prisutni na projekciji i članovi NDNV uspjeli su da ih uklone iz dvorane, ali su se članovi 'Zavetnika' zadržali ispred vrata, a potom i ispred prostorija NDNV, čekajući kraj projekcije. Među aktivistima ove političke opcije bio je i veliki broj vrlo mladih ljudi.

Projekcija je potom održana u mirnim uvjetima, a pratio ju je razgovor sa autorom dokumentarnog filma, Aleksandrom Reljićem, producentom Dinkom Gruhonjićem i menadžerima ovog projekta - 'Stvarni ljudi – stvarna rješenja', koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa Media Programme 2014. Članovi NDNV izrazili su strah i žalost zbog ovakvih poteza grupacija i nemogućnosti da se film prikaže bez incidenata.

Inače, 'Kosovo... Nazdravlje! Gëzuar!' je priča o susretu Arija Abduljija i Isaka Vorgučića, koji u srpskoj enklavi nadomak Prištine pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kavanskim stolom.

Kopirati
Drag cursor here to close