Veleposlanica Francuske

Claire Bodonyi građanima BiH: Neka se čuje vaš glas, zahtijevajte prosperitet

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 19:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi, po isteku skoro tri godine na toj dužnosti odlazi iz BiH, pa je tim povodom priredila oproštajni prijam u rezidenciji u Sarajevu za partnere iz BiH i predstavnike međunarodne zajednice.

Teroristički napad u Manchesteru bio je povod što je obraćanje uzvanicima počela izražavanjem pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima. Francuska je uputila sućut Velikoj Britaniji i stavila zastave na pola koplja, napomenula je.

''Nažalost nema mjesta gdje se možemo sakriti, ali i današnje okupljanje je pokazatelj da se možemo boriti protiv toga'', rekla je Bodonyi povodom terorizma koji u vrijeme njenog mandata u BiH nije zaobišao ni Francusku.

Veleposlanica je potom Francuzima koji raznim povodima borave u Bosni i Hercegovini poručila da osjeća ponos i čast što je bila veleposlanica i njih i Fracuske, kao i vrijednosti njihove zemlje.

Prijateljima iz Bosne i Hercegovine zahvalila je za prijem s čuvenom velikodušnošću o kojoj je slušala još u Fracuskoj.

Bodonyi ističe da je imala nezaboravne susrete u Bosni, u gradovima i selima, te je izrazila duboko poštovanje Bosancima i Hercegovcima za način na koji su preživjeli teška vremena.

Izrazila je i podršku bosanskohercegovačkom nastavku puta ka Europskoj uniji.

''Europska unija donosi mir, to je zaista od samog početka osnova francusko-njemačkog odnosa. Za mir je potrebna stabilna zemlja sa zdravom ekonomijom i državom koja svom stanovništvu daje rješenja za probleme, a oni su brojni u cijelom svijetu. Vi ste građani vaše zemlje, neka se čuje vaš glas, zahtijevajte prosperitetnu i sigurnu sredinu za vaš život i život vaše djece'', poručila je Bosancima i Hercegovcima.

Na završetku diplomatskog mandata u BiH, veleposlanica Claire Bodonyi je izjavila da će Francuska uvijek biti uz one koji grade i da je u Bosni i Hercegovini pronašla brojne partnere za suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close