Tužiteljstvo BiH

Cjelokupan bošnjački vrh optužen za ratne zločine, a nitko procesuiran

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 08:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za ratne zločine na području cijele BiH u Tužiteljstvu BiH je osumnjičen cijeli bošnjački politički i vojni vrh sa Alijom Izetbegovićem na čelu, ali do danas niko iz tog vrha nije procesuiran, podaci su Tužiteljstva BiH.

U dokumentu Tužiteljstva BiH pod nazivom "Kategorizacija predmeta ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH s rokom od sedam godina", a koji je Vijeće ministara usvojio u prosincu 2008. u okviru Strategije za rad na predmetima ratnih zločina kao osumnjičeni su navedeni Alija Izetbegović /iako je on preminuo 2003. godine/, Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Edhem Bičakčić, Rusmir Mahmutćehajić, Fikret Muslimović, Arif Pašalić, Sefer Halilović i Ramiz Dreković.

Navodi se i general Armije BiH Rasim Delić i još 78 pripadnika Armije BiH i civilnih vlasti za zločine u Brezi nad srpskim stanovništvom, piše "Dnevni list" prenoseći ovaj dokument.

Pod brojem 159/06, oni su osumnjičeni za zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173 i kaznenog djela zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175 KZ BiH, za ubojstva više osoba, zlostavljanje i mučenje, i to na cijelom području BiH.

"Protiv visokih političkih i vojnih dužnosnika, uprkos opravdanim sumnjama, nikada nisu podignute optužnice za ratne zločine", navodi "Dnevni list".

U istom dokumentu navode se i imena hrvatskog ministra obrane Damira Krstičević, kao i njegovog savjetnika Ante Gotovine, koji su osumnjičeni za zločine nad Bošnjacima i Srbima počinjene u BiH, ali i hrvatski generali Tihomir Blaškić i Stanko Sopta. Prema navedenoj kategorizaciji, koja je dio Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, zahvaljujući kojoj BiH i dobiva značajnu međunarodnu financijsku pomoć za proširenje kadrovskih i svakih drugih kapaciteta kako bi se uhvatila u koštac s ovom problematikom, u 215 predmeta osumnjičene su 973 osobe.

Kako je navedeno, prioritet je bio procesuiranje najsloženijih i prioritetnih predmeta ratnih zločina u roku od narednih sedam godina, te procesuiranje ostalih predmeta ratnih zločina u razdoblju od 15 godina od usvajanja Strategije, odnosno potpuna realizacija mjera iz Strategije u razdoblju od 2009. do 2024. Vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić nedavno je izjavila da je do sada 640 osoba optuženo za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je postotak osuđujućih presuda viši od 80 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close