Ivan Hrkać

''Ćikota'' pravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin na području Širokog Brijega

Vijesti / Flash | 26. 06. 2017. u 14:32 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda koja je donesena prije godinu dana, a to je da je Ivan Hrkać – Ćikota iz Širokog Brijega, pripadnik Tutine ''Kažnjeničke bojne'' HVO-a, pravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin nad muslimanskim civilima, kao i ratnim zarobljenicima Armije BiH na području Širokog Brijega, 1993. godine.

''Drago mi je da se ustanovila istina i da sam dokazao da sam nevin za sve što mi se na teret stavljalo. Iako sam prije godinu dana bio oslobođen na Županijskom sudu u Splitu, trebalo je čekati i potvrdu Vrhovnog suda i ona je napokon izrečena i potvrđena. Tijekom ponedjeljka presuda će se uputiti i na sud BiH na potvrdu, a koja bi trebala biti donesena u naredna tri mjeseca'', kazao je u telefonskom razgovoru Ivan Hrkać – Ćikota za SirokiBrijeg.info.

Naime, optužnica protiv Hrkaća potvrđena je još 2008. godine, a Tužiteljstvo BiH ga je u sedam točaka teretilo za zločine protiv ratnih zarobljenika i ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Hrkaća se teretilo da je u nekoliko navrata tijekom svibnja 1993. godine za vrijeme oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH u podrumu policijske postaje u Širokom Brijegu udarao i zlostavljao zarobljene pripadnike Armije BiH te da je jednog od njih pretukao i na jeziku mu ugasio cigaretu, natjerao ga da deset puta udari glavom u zid i da proguta cigaretu.

Nadalje, tereti ga se i da je dolazio u zgradu osnovne škole u selu Dobrkovići kod Širokog Brijega gdje je bilo zatočeno 50-ak civila muslimana te ih je postrojio licem prema zidu i tukao konzervama, drškom pištolja, nogama, drškom metle, zarezivao nožem te da je jednog od njih prisilio da u dvije minute pojede pola kile kruha prijeteći mu smrću ako to ne učini. Nadalje, teretilo ga se i da je izudarao nogama Mustafu Krilića koji je od udaraca preminuo te da je potom prisilio muslimanske civile da se skinu i međusobno spolno zadovoljavaju.

U vrijeme potvrđivanja optužnice bio je na slobodi i nije se u zakonskom roku pojavljivao pred BiH sudom da se očituje o optužnici. Svojevremeno je Tužiteljstvo BiH tražilo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice jer je sumnjalo da se Hrkać ''krije ili je u bijegu u Hrvatskoj''.

11. prosinca 2013. godine. Ivan Hrkač – Ćikota je uhićen na području Splita na osnovu suradnje Tužiteljstva BiH s hrvatskim pravosuđem u sklopu protokola o suradnji, te od tada počinju prva ispitivanja i saslušanja svjedoka na Županijskom sudu u Splitu.

Oslobađajuću presudu na Županijskom sudu je dobio 17. lipnja 2016. godine jer nije bilo dokaza da je djela iz optužnice počinio optuženi Hrkać. Nitko od svjedoka saslušanih na raspravi nije teretio Hrkaća, tako da je cijeli slučaj otišao na Vrhovni sud, a koji je i potvrdio oslobađajuću presudu i Ivana Hrkaća oslobodio svih optužbi koje su mu se stavljale na teret.

Kopirati
Drag cursor here to close